2021-08-25 39 views
良刺身盛 + 日本北海道仙鳳趾生蠔有大拖羅、赤身、金目鯛、縞池魚、三文魚、八爪魚、甜蝦同帆立貝各兩切。金目鯛同縞池魚都係白魚,肉質彈牙鮮嫩,味道幾清新。大拖羅魚油豐富而不膩,肥美多汁赤身口感會結實啲,較少脂肪,魚味濃郁;帆立貝味道純淨甘甜,口感柔嫩彈滑;三文魚夠厚切,脂肪都幾豐富。八爪魚有咬口得嚟唔會過韌;甜蝦好鮮好甜,肉質黏口。日本北海道仙鳳趾生蠔一上檯我哋已經心心眼,啲生蠔好大隻!師傅處理得非常乾淨,完全冇沙冇蠔殼碎。平時食蠔我會一啖過大口「啜」,今次呢隻肥美到我要分兩啖食,非常飽滿!濃濃嘅海水味喺口腔入面徘徊,餘韻悠長,依家諗返起郁好想再食白鱔燒得好香,逼晒啲魚油出嚟,魚皮好夠脆,魚肉唔會太乾或太燶,入面亦無咩骨。本身燒得好,調味就唔洗花巧,簡單少少鹽同加幾滴檸檬汁已經好好食。大拖羅壽司因為大拖羅刺身好食,所以我又另外點咗個大拖羅壽司。今次嘅大拖羅望落比頭先嗰嚿更多脂肪,細嚼嘅話會食到少少筋,質感鬆軟,魚油豐富壽司飯微暖,帶有少少甜味,軟硬適中,唔會「一嚿嚿」咁。呢啲就係加分位,憑嚿飯都知壽司師傅嘅功架同誠意,同出面連鎖店嘅係唔同檔次。松葉蟹甲羅燒滿滿嘅蟹膏,鹹香大爆發,送飯一流
刺身 + 日本北海道仙鳳趾生蠔
金目鯛同縞池魚都係白魚,肉質彈牙鮮嫩,味道幾清新。
大拖羅魚油豐富而不膩,肥美多汁
赤身口感會結實啲,較少脂肪,魚味濃郁;
帆立貝味道純淨甘甜,口感柔嫩彈滑;
三文魚夠厚切,脂肪都幾豐富。
八爪魚有咬口得嚟唔會過韌;
甜蝦好鮮好甜,肉質黏口。

日本北海道仙鳳趾生蠔

白鱔

大拖羅壽司
因為大拖羅刺身好食,所以我又另外點咗個大拖羅壽司

松葉蟹甲羅燒
滿滿嘅蟹膏,鹹香大爆發,送飯一流。
食到少少清酒味,再撈埋隻生鵪鶉蛋一齊食會更加滑溜。

臨走見到原來可以用app優先落單,下次試吓先。