2023-12-13
餐廳:淥烚年代 (尖沙咀)地址:尖沙咀海防道32-34號寶豐大廈2樓尖沙咀海防道寶豐大廈2樓呢間淥烚年代喺一間火鍋私房菜餐館🔥,主打自家炮製嘅燉湯去比食客先飲後打邊爐,鹿茸菌清燉花膠湯、白玉菌海參燉鷄湯、川貝百合燉嘿螺片湯,令打邊爐呢件事即刻變得滋補同健康好多😌除咗打邊爐,呢度仲可以食到燒烤類美食同私房菜,如果想食私房菜記得提早預訂📞✝️自家麻辣雞煲 $298雖然唔喺任食,但成煲有接近一隻雞嘅份量,閒閒哋都二三十件雞件🐓,食完未開始加湯打邊爐都接近半飽🤣。叫咗最小辣,麻辣香味啱啱好唔會蓋過雞隻鮮香🌶,肉質食落惹味唔嚡,亦唔會太濃味而要不停飲嘢解渴✝️手切安格斯(大) $288接近20片新鮮靚牛肉🐃,每片都見到細緻均勻嘅大理石紋油脂雪花,唔會有平時食普通肥牛嘅過量殘脂,淥大概20秒拎起,肉質緊嫩有咬口,牛肉香味醇厚甘香而多汁💦,食完一片之後就難以抵抗🤤✝️即炸響鈴 $58可以話喺我食過咁多響鈴裡面嘅Top 3🤩,即叫即炸,拎上手仲喺熱辣辣,大大啖咬落去有千層酥脆嘅口感,每層薄得嚟層次相當分明,雖然喺有少少油膩,但絕對值得一試!浸落湯淥3秒拎返起再食又喺另一種滋味☺️✝️手打四寶丸 $78四款丸都喺
地址:尖沙咀海防道32-34號寶豐大廈2樓
✝️自家麻辣雞煲 $298
雖然唔喺任食,但成煲有接近一隻雞嘅份量,閒閒哋都二三十件雞件🐓,食完未開始加湯打邊爐都接近半飽🤣。 叫咗最小辣,麻辣香味啱啱好唔會蓋過雞隻鮮香🌶,肉質食落惹味唔嚡,亦唔會太濃味而要不停飲嘢解渴
✝️手切安格斯(大) $288
接近20片新鮮靚牛肉🐃,每片都見到細緻均勻嘅大理石紋油脂雪花,唔會有平時食普通肥牛嘅過量殘脂, 淥大概20秒拎起,肉質緊嫩有咬口,牛肉香味醇厚甘香而多汁💦,食完一片之後就難以抵抗🤤
✝️即炸響鈴 $58
✝️手打四寶丸 $78
四款丸都喺自家手打,有鮮牛丸、鮮蝦丸、豬肉丸同墨魚丸🧆,因為喺新鮮製所以食落軟彈, 唔喺平時食開爆汁同有脂肪粒嗰種,但食到嘅喺食材嘅最原本味道,真材實料👍
另外仲叫咗脆鯇魚($78)同西洋菜($58), 其實整體份量都幾多, 某啲食物下面仲有大量椰菜絲比你可以淥埋落鍋裡面煮嚟食