因為工作關係,近排多左黎荔枝角,開始荔枝角搵食生涯,亦都係因為咁先發現原來呢度有間咁有feel又靜gei日本餐廳.適逢天氣涼涼地,佢地推出期間限定九州大分縣食品祭,食材都係由日本直送,當中池魚鰤魚等等係主打~所以好多菜色都係用呢兩款魚~~一開波梗係要食番個沙律打底,大分日田梨沙律上面有好多好甜又多汁gei梨,D菜係新鮮Gei,最加分係D菊花細細粒,但味道好突出好清爽,唯一一點係佢D醋汁實在太多,浸到D菜林曬失去清新爽口味道本身我對刺身真係不大興趣,不過今次令我嘗試多左好多,竹籤魚刺身同佐伯池魚刺身無腥味,而佐伯池魚可以再厚D,佢肉質鮮嫩唔加醬汁食都好食,自己就鐘意竹籤魚多D,因為佢火炙過,多左陣燻味,層次豐富D~柑橘鰤魚刺身外型非常吸睛,好考師傅刀工,不過佢味道好重,如果怕魚味gei朋友未必會接受到,連墊底gei海藻都好腥我最驚喜係柚子胡椒系列,柚子胡椒鰤魚壽司同柚子胡椒池魚壽司,一開始聽個名覺得好奇怪,入口發現柚子+胡椒竟然會有陳皮味!不過最神奇就係陳皮味同池魚又幾夾,中和左一pat pat gei口感,就算壽司中間有Wasabi都唔難入口~等左好耐終於可以品嘗豐後牛他他燒,佢上面D

大分日田梨沙律

本身我對刺身真係不大興趣,不過今次令我嘗試多左好多,
竹籤魚刺身 佐伯池魚刺身
竹籤魚刺身 佐伯池魚刺身

柑橘鰤魚刺身
柑橘鰤魚刺身

柚子胡椒鰤魚壽司
柚子胡椒鰤魚壽司 柚子胡椒池魚壽

等左好耐終於可以品嘗豐後牛他他燒,佢上面D黃芥末味太重搶左牛肉本身gei味道,個人覺得整走D黃芥末仲好食,可以品嘗到牛肉本身gei味道,今次D海藻再度登場,都係有D腥
豐後牛他他燒
不過點沙律汁即刻好食曬,大家記得叫定
豐後牛他他燒

清酒煮緋扇貝擺盤超級精美,開頭我以為有好多扇貝,原來係得3粒,彩色殼係擺盤,帶子我覺得ok,唔算特別,但食到清酒味,唔算重,容易入口
清酒煮緋扇貝
清酒煮緋扇貝

燒吞拿魚眼係我人生第一次挑戰gei食物,首先我真係無諗過會咁~~~~大,嚇死我,好彩我同朋友share食,一個魚頭原來好多肉食,D肉仲好鮮甜好有質感,
燒吞拿魚眼

至於食了魚眼Gei朋友高度讚揚粒魚眼好扎實,好多骨膠原,咬落去爆曬汁仲要無雜質,好正!
燒吞拿魚眼

食左一輪肉係時候食飯,我見到D飯gei時候第一個反應係:使唔使咁多料呀?太豐富啦!
特別係佐伯市海鮮丼,D刺身多到飯都唔使食,但飯一定要食,因為佢先係精華所在,好甜!
佐伯市海鮮丼

醬油柑橘鰤魚刺身飯D飯味特別濃,撈埋D紫菜同刺身,大滿足!!當然重點係玉子啦~~
醬油柑橘鰤魚刺身飯

不過三款飯我會推薦大家食雞天婦羅丼,一來D沙律醬好好味,而來佢D雞肉炸到恰到好處,脆得黎唔油,D小番茄好鮮甜,減去炸雞的油膩感,再o即青檸汁超開胃,我食左好多,哈哈
雞天婦羅丼

大分祭牛都係重點,不過坦白講燒豐後牛卷我覺得不太o岩我口味,因為出面有D脆脆食材令入口gei時候好似有D野吉下吉下咁,個醬汁本身好味道gei,但同呢個牛加埋唔係特別夾,而且牛味都無之前他他咁出
燒豐後牛卷
燒豐後牛卷

其實呢度個menu選擇真係好多,明明已經好飽,但我依然想食鰻魚厚燒玉子,好彩有叫呢牒菜,佢推介程度可以話爆曬燈!玉子夠厚夠甜,中間鰻魚仲會爆曬D汁出來,成件玉子燒多左分鮮味,真係完勝!
鰻魚厚燒玉子

薄切左口魚刺身真係切得好纖幼,晶瑩剔透, 入口有咬口,而且一D腥味都無,唔點醬一樣ok!
薄切左口魚刺身
薄切左口魚刺身

至於蜜桃青檸冰茶同大分柑橘荔枝梳打兩款飲品都係好甜,如果你好似我怕甜真係要考慮一下,一定要選擇的話梳打類會比較好,不過要讚gei係佢飲品好大杯.好抵飲!
大分柑橘荔枝梳打
Type of Meal