2020-09-02
位於朗豪酒店5樓的Alibi , 標榜惜食主義, 選用可持續發展的食材, 餐牌亦有不少素食選擇. 點左兩份四道菜的set dinner($438), 恆生信用卡有78折.餐前麵包外脆內軟, 富有麥香, 對辦.頭盤點了日式照燒醬鵪鶉胸, 配鵪鶉湯、油浸鵪鶉肉春捲、流心鵪鶉蛋. 上菜時隻碟熱辣辣, 為食物保持溫度. 鵪鶉肉嫩滑, 帶皮部份富有油香. 春捲香脆, 餡料帶甜味. 個湯就似日式昆布湯.另一道頭盤為Alibi全素沙律, 有菊苣、紅菜頭、夏威夷果仁、椰子乳酪. 沙律材料新鮮, 連紅菜頭也沒有太大草青味, 整體感覺好清新.Second course選了日式清酒蒸鮑魚, 需另加$40. 鮑魚爽口彈牙, 配上海膽蛋黃醬都幾好食. 不過再加上藜麥就有點劃蛇添足, 個人對呢個配搭覺得麻麻.主菜係慢煮豬腩肉. 經侍應推薦, 生熟度選了medium rare, 所以D肉好嫩. 其實件腩肉真係幾肥下, 不過就油香四溢.另一款主菜為香煎三文魚, 煎得皮脆肉嫩. 配菜薯餅索左D汁特別好食.火龍果, 拼甜瓜雪葩、椰子乳酪、火龍果脆片. 火龍果鮮甜, 塊脆片的果味突出, 有點驚喜. 雪葩就比較普通.70%
餐前麵包外脆內軟, 富有麥香, 對辦.
70% 黑朱古力撻, 配鮮藍莓. 個撻朱古力味濃, 甜度剛好. 可可雪葩因加入了海鹽, 味道比較特別, 不過唔係我杯茶.