2018-04-02
復活節終於有假放喇!熊妹同熊大好耐無去九龍灣,今日黎九龍灣hea下。熊妹一直好鐘情九龍灣,覺得好多野食,德福廣場又多野行,感覺好舒服。熊妹記得熊大話想食ikea,仲唔係晚餐首選?ikea餐廳平價美食出哂名喇,熊妹黎親九龍灣都係食ikea,因為價錢太吸引,喪點喪叫西餐美食最多都係食到百幾蚊,勁滿足。ikea餐廳多數一個月轉餐牌一次,所以不停黎食都唔會怕悶。今期新款係豬肋骨配酸青瓜,$63。西餐黎講,出面叫個ribs,閒閒地都要2百幾,食宜家都係好抵。肉質好嫩,有4,5條骨,無咩肥膏位,岩哂熊妹,連埋bbq source,63蚊邊度揾?宜家就揾到。好特別的係佢用蕃薯薯條,俾薯條多啲甜味同冧身啲,熊妹鐘意食冧身薯條,熊大知熊妹鐘意,讓哂俾熊妹食。酸青瓜望上去好似無咩名,好清咁,但原來真係有掩過,酸酸甜甜,食完啲肉再食青瓜會好清新,呢碟新菜好岩熊妹呀!跟住叫左每次必點的小食拼盤同肉丸。呢兩款都係宜家例牌菜。小食拼盤有齊大碌腸仔,雞翼,薯角,粟米,每次黎望餐牌都好吸睛,因為份量款式夠多,最緊要係$39,起抵食。味道就大路喇,雞翼有炸過,表皮脆脆地,大碌腸點茄汁一流,熊大負責呢碟的薯角,仲清哂啲粟
熊妹記得熊大話想食ikea,仲唔係晚餐首選?
ikea餐廳多數一個月轉餐牌一次,所以不停黎食都唔會怕悶。
total $149,食到飽飽的,仲可以行下宜家,一站式餐廳連shopping真係好有生意頭腦,抵佢咁成功的。
食完行下發現原來宜家餐廳開發左露天坐位,係排隊附近有個玻璃門出口可以坐出去食,擺哂宜家的傢俬,可以隨便坐同一試宜家家居的感覺,仲有打燈,天黑黑配合一啲柔和燈光下食晚餐,幾浪漫喎,下次一定要去感受下。