2024-01-24
好耐冇食到咁投入肚嘅晚餐,但今晚唔同,因為我揾到咗一間可以令人打個飽嗝嘅餐廳。入到去就點咗紅湯一白湯,對比一下,白湯味道鮮哂,紅湯又夠茄味濃郁,飲落去真係暖笠笠,惹味到不得了。餐包軟綿綿, 配埋熱辣辣嘅湯,真係夠曬心。男朋友嗌嘅是肉眼牛扒,佢話滿意到不得了,牛扒啖啖肉,火候拿捏得宜,入口即溶,平平無奇嘅意粉配上濃郁肉汁,都變出位。我就決定冒險啲,嗌咗個叻沙牛根腩。牛腩腍腍哂,牛軟骨都滑溜溜,仲要個湯底甜中帶微辣,食得出師傅醒胃手藝。依家講到最抵讚嘅部分,我哋嗌咗個芝士蛋糕,打包帶返屋企食,天啊,真係頂級享受,芝士濃郁得嚟又唔會過於膩口,絲滑得黎有啲微微脆底,食完仲留有陣陣奶香。食完晚餐,兩杯特飲嚟清口,珍珠奶茶啲珍珠Q彈,蜂蜜綠茶清新解膩。可以講,今晚有幸遇上一間咁好味嘅餐廳,真係畀晒面🤤💯轉頭一定再黎,打算食埋佢哋嘅蝦球意粉同埋豬扒飯,直頭係飲食界嘅發現呀!🤩🍽️👍