2017-05-30 321 views
身為牛魔王嘅我,第一次食牛食到咁PRO。呢度有好多刁鑽嘅部位,莫講話食,聽都係第一次聽,今次真係「學到好多野」!!。呢個火鍋專門店有四間分店 - 今晚喺位於翠怡花園大埔嘅總店食。雖然位置比較僻(唔係對住大馬路),喺橫巷入面,但夜晚依然坐無虛席。點菜係用平板電腦,方便快捷。呢一頁係"616限點限量",係牛隻食材中比較珍貴嘅部位,唔係日日有,而且每兩人只限點一碟。恕我孤陋寡聞,呢啲位真係第一次聽,或者對食潮汕牛肉有少少研究嘅就應該會識,不過唔駛擔心,click入去就會有簡介講返係屬於邊個部位,同埋口感味道如何。當日就叫左一碟"吊龍伴",店員話一個月得一兩日有,梗係要try try。店員推介我地食呢個全牛拼盤套餐,套餐包括醬料、牛板拼盤、湯底、稻庭烏冬、蔬菜籃、汽水兩罐(可以加$3換支裝竹蔗茅根海底椰,更健康)。攞醬料先~醬料吧乾凈整潔。有多款醬料選擇。仲有比較少餐廳會提供嘅青檸。牛骨清湯 - 套餐個湯底係牛骨清湯,因為清湯唔怕會遮蓋咗牛肉鮮味。大大舊牛骨淆製而成,有香淡牛骨味。蔬菜籃 - 當日有油麥菜、娃娃菜、菜心、豆卜。啲蔬菜食得出新鮮,份量嚟講兩個人食剛剛好。牛牛駕到,不同部位放返喺牛

攞醬料先~醬料吧乾凈整潔。
有多款醬料選擇。
仲有比較少餐廳會提供嘅青檸。

牛牛駕到,不同部位放返喺牛板相應位置上,好專業,咁就知食緊邊個部位。下次食就可以扮下食家。
牛總圖解  - 單張仲有淥牛肉SOP
,教你每個部位要淥幾多秒,咁就唔駛驚淥太耐冇晒味,淥太快又唔熟。
餐廳仲提供個大撈籬,攤好後可以一次過淥幾片,容易控制時間。

墊枱紙亦有「牛總推介」,話埋俾你聽點食最正~
咁樣食牛法真係第一次,每個部位都各有特色 - 煙靭爽彈嫰滑軟腍、有肥有瘦、膠質肉質,食隻牛由個頭到PATPAT,由背脊到腳,都一次過食晒。

特別推介以下部位:
牛朴肉(最頂) - 紋理分明,有少少根,食落煙靭。
牛扑肉
牛駝峰(最頂) - 軟腍而且非常嫰滑。
牛駝峰
腿肉 - 煙靭,肉味豐富。
腿肉
熟板根 - 膠質重,但十分軟腍,充滿骨膠原,滋潤養顏。

熟板根
黑百葉,沒有漂白,食得放心。 切成幼條,易咀嚼。
黑百葉
吊龍伴$48 - 每塊肉都肥瘦相間,比起牛朴肉更多根位,所以充滿牛味之餘又更有嚼勁又有牛油嘅嫩滑。
吊龍伴

全單免加一,埋單都唔駛四百,已經食到一隻牛……不同部位嘅肉,認真抵食又長知識。
2017-05-29
$196 (Dinner)
牛扑肉
牛駝峰