Restaurant: Gyujin HANARE Platinum Label
Terms & Details:
難得同老公一齊放假,老公成日帶我食好嘢,今次就輪到我帶佢食返餐好嘢啦!🥰🥰🥰今次帶老公食特選鹿兒島縣產A5黑毛和牛套餐,佢係牛陣姊妹品牌,但完全係走高上嘅格調,專門提供優質日本產黑毛和牛主題 Shabu Shabu 涮涮鍋,仲要食到多款黑毛和牛嘅唔同部位,按照季節挑選嘅蔬菜同有機菇菌,精心安排嘅前菜同甜品,價錢雖然係貴少少,但食優質美味食物,仲有超好嘅服務,真係值得。👍👍👍牛陣HANARE Platinum Label地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1102號舖特選鹿兒島縣產A5黑毛和牛套餐 $698前菜四小碟 (建議順序,由右至左,由鮮味食到清新)磯煮原隻鮑魚 - 用特製昆布汁煮成的,鮑魚非常鮮味彈牙。😃海膽帶子刺身 - 海膽同帶子非常新鮮,又夠清甜,師父已調制咗特制醬汁,完全唔需要落其他東西,就已經非常美味。😀日本產黑毛和牛他他 - 係和牛切粒嘅和牛刺身,已配上少少京蔥粒同日本無菌雞蛋黃,只需要攪一攪就食得,講真我係一個接受不到食生牛肉嘅人,見到咁靚嘅黑毛和牛,我當然要試吓啦,食完之前,我真係對牛牛肉改觀,入口即溶,真係超正。😄檸檬海蜇頭 - 海蜇頭非常Q彈,配上檸檬汁,

牛陣HANARE Platinum Label
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1102號舖

特選鹿兒島縣產A5黑毛和牛套餐 $698

前菜四小碟 (建議順序,由右至左,由鮮味食到清新)
磯煮原隻鮑魚 - 用特製昆布汁煮成的,鮑魚非常鮮味彈牙。😃
檸檬海蜇頭 - 海蜇頭非常Q彈,配上檸檬汁,真係超清新。😁

澳洲產特級安格斯牛 白金牛舌 配柚子醋及九條蔥
牛舌有口感,又唔韌,配埋九條蔥,真係超夾。🤤

鹿兒島縣產黑毛和牛牛肩胛及牛赤身肉 配紅葉泥柚子醋及自家製麻醬
牛肩胛肉緊結實,肉嫩,油脂分佈平均,牛赤身肉會比較瘦,但又唔會鞋口,兩個部位都好有牛味,配埋麻醬一齊食,真係一流。😊

鹿兒島縣產黑毛和牛板腱肉及A4西冷 配wasabi及炸蒜片
牛板腱油花分佈比較均勻,肉質柔軟,西冷肉質有彈性,肉質細嫩,呢兩款牛嘅肉味相對比較濃,原來靚嘅牛配上少少wasabi係咁正。😋

鹿兒島縣產黑毛和牛A5西冷配山椒及青檸
A5西冷係最肥美嘅,油脂超多,入口即溶,就正因油脂多,所以配上青檸,可以有中和嘅作用。☺️

旬之野菜盛合
係按照季節挑選有機菇菌及水耕菜,上枱嘅時間,簡直好似盆栽咁放係眼前,要特別一提係有一種菇菌叫黑皮雞樅,呢種有機菇菌唔係常見,含有高蛋白質,味道又香又有咬口,大家見到一定要試。🤗

湯底:cappuccino豆乳番茄湯底,舊魚打到好似cappuccino咁綿密,好似舊舊雲咁,配上酸甜嘅蕃茄湯底,一個字正呀。喜燒湯底唔會死甜,配上靚牛一齊食,簡直夾

到暈呀。👍👍👍

主食:烏冬、蕎麥麵

甜品:抹茶蕨餅及紅豆丸子,另外仲有一本巨峰提子乳酸刨冰刨冰,係比大家用餐途中用嚟作休息之用,可以清新味蕾,解膩之用,真係好貼心嘅服務👍👍👍

另外我哋還點咗兩杯飲品,蜂蜜柚子汽酒同青檸梳打。

雖然呢餐飯係貴咗少少,用我新工搵返嚟嘅私己錢同我老公食,但食物有呢種質數、同服務,真係值得嘅。🤗

整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌕🌕