2014-06-05
同友人們一行9人,食完飯諗住加個甜品作結 ,有甜品食,緊係周圍行下同睇下open rice有乜推介。眼見open rice尖咀嘅推介中,擺頭位都係較貴,於是我地選擇食過嘅茶木,覺得味道有保證,性價比都高(利伸:非打手,茶木係因為我地食過且都鍾意嘅甜品鋪,閣下閱讀時就當茶木代替你比較喜歡嘅甜品鋪代名詞)但食過茶木嘅人都知,排隊好多人 我地成9個人唔等得,於是搵過間啦,就黎到呢間,一開始時無乜人,但點餐後,久久都未上,此其一價錢係甜品鋪中算中高水平,但賣相普通,味道亦如是,此其二(唔好意思,因為成9個人,我又無心機影曬,只有咁多)而家講埋服務態度,我因為口渴,又要食藥,於是要求要一杯水,鋪頭雖小,但侍應似乎魂遊太虛,遲遲都未發現我舉手,佢終於黎到,同時回覆鋪頭只有樽裝水售賣,要水只可選擇買,食藥只需一啖水,食完甜品又返歸喇,所以樽裝水對我實無必要,無水飲,fine,我禮貌示意唔要最為無禮又自找麻煩嘅係收銀 ,因為食完晚餐,大家手上只有比較大銀碼銀紙,於是友人有禮貌地同收銀講:唔好意思,可唔可以逐人收錢?點知個收銀好串講 ,我唔會同你地逐個收,你地搵人一次過比,然後再比錢我同你打散,
但食過茶木嘅人都知,排隊好多人
價錢係甜品鋪中算中高水平,但賣相普通,味道亦如是,此其二
(唔好意思,因為成9個人,我又無心機影曬,只有咁多)
點知個收銀好串講 ,我唔會同你地逐個收,你地搵人一次過比,然後再比錢我同你打散,你去找比人(各位請評評,逐人收錢逐個找/有人一次過比曬,然後幾乎每個人走去攞錢比佢打散,分別並無不大,後者更來得麻煩,煩我地時亦煩佢)
最後:如果閣下仍然覺得因為我提過茶木似打手,我唔介意你繼續誤會我,但最重要係:唔好因為唔等得走到呢到,敢保證你會後悔......