2016-02-11
今日我地又去覓食工廈啦。今次都係觀塘工廈,係一間好有文青特色嘅cafe。Cafe隱身於一座舊工廈入面,而呢座工廈嘅入口都幾隱閉,我地都花多左少少時間搵入口同lift。啲lift都係上下開合嘅舊式lift, 相當有趣。好彩cafe門面夠靚,唔使再左搵右搵,出lift右轉就見到。一入到Cafe就有驚喜,入面好寛敞,清一色木枱木櫈,裝潢擺設都走清新自然路線,令人好舒服,呢度仲有室外區域,面積比室內更大,仲分有蓋同冇蓋,露天可以曬太陽,有蓋落雨都唔怕,仲有一個少少area俾小朋友玩,相當貼心!呢度都係自助形式,自己搵位,menu喺手推車上面,揀好野食再自行去cashier落order and 俾錢,再由店員送到你張枱。因為我地6點幾就食dinner, cafe都無咩人,唔使等位,野食都算黎得快,等左約10分鐘已經有野飲上枱👍🏻。繽紛樂冰山 $58呢座冰山睇個賣相已經夠震撼,朱古力冰山上面插左半支繽紛樂,好吸引!佢成份係30%朱古力,20%繽紛樂,50%奶,都睇到加食到繽紛樂味,如朱古力+繽紛樂成份重啲會更好,依家奶味偏多。另外,冰粒略嫌大粒左啲,可能有人鍾意有小冰粒有咬口啲,不過對我黎講碎啲就
Cafe隱身於一座舊工廈入面,而呢座工廈嘅入口都幾隱閉,我地都花多左少少時間搵入口同lift。啲lift都係上下開合嘅舊式lift, 相當有趣。 好彩cafe門面夠靚,唔使再左搵右搵,出lift右轉就見到。 一入到Cafe就有驚喜,入面好寛敞,清一色木枱木櫈,裝潢擺設都走清新自然路線,令人好舒服,呢度仲有室外區域,面積比室內更大,仲分有蓋同冇蓋,露天可以曬太陽,有蓋落雨都唔怕,仲有一個少少area俾小朋友玩,相當貼心! 呢度都係自助形式,自己搵位,menu喺手推車上面,揀好野食再自行去cashier落order and 俾錢,再由店員送到你張枱。 因為我地6點幾就食dinner, cafe都無咩人,唔使等位,野食都算黎得快,等左約10分鐘已經有野飲上枱👍🏻。
繽紛樂冰山 $58 呢座冰山睇個賣相已經夠震撼,朱古力冰山上面插左半支繽紛樂,好吸引!佢成份係30%朱古力,20%繽紛樂,50%奶,都睇到加食到繽紛樂味,如朱古力+繽紛樂成份重啲會更好,依家奶味偏多。另外,冰粒略嫌大粒左啲,可能有人鍾意有小冰粒有咬口啲,不過對我黎講碎啲就perfect啦。
藍莓沙冰 $48 沙冰用左60%藍莓加40%牛奶,好足料, 藍莓味好夠!好fresh好健康!飲曬成杯都冇罪惡感!
All Day Breakfast $98 呢個'早餐'真係好豐富!有北海道3.6牛乳炒蛋、牛仔腸、鈕倫堡腸、煙肉、焗豆、蘑菇、沙律、法式牛角酥。個炒蛋好香好滑,like! 可惜牛角酥淋左,如果烤脆烤熱會加返分。
香煎帶子墨意粉 $88 烏卒卒嘅墨汁意粉,食到成個嘴、牙都黑曬,好好玩。開頭以為得一粒帶子(面頭個粒),原來仲有幾舊埋藏喺意粉入面。帶子夠大粒夠彈牙,鮮味足,意粉每條都掛滿墨汁,唔會太淋,有少少硬度同咬口,調味簡單,整體唔錯😬。
呢間cafe喺裝潢同食物都落足心機,不過店員真係有性格左少少,如果可以友善返少少就好啦🙊🙊