2018-08-10
今日我想講下呢間Confusion Steak,我見在昨日這群組內亦有第二個貼講關於佢,話佢係谷飼牛Grade C Cow Meat,以後都唔會幫襯!其實我唔識Met Chan,但我幫襯過佢深水埗和大角咀的牛肉館和丼屋,兩間我都覺得物有所值,經常去幫襯添。我唔鍾意在外面食西餐,主要原因是香港鋪租和人工都貴,加埋老闆利潤和裝修,食物成本往往是賣價的三成。所以如果一個套餐賣二三百蚊,你塊排的成本都係一百蚊左右。咁我不如買塊二百蚊的牛排🥩回家煮,烹調對我絕無難度。講番呢間食肆,佢標明每款牛的價錢,呢個價好接近成本,而且佢講明係安格斯牛肉,成舊牛係你面前切和磅,童叟無欺。當然如果你食開 Prime,Choice ,澳洲和牛Wagya 或 Angus grade 的人,呢度絕對唔啱你食。他開在food court裡面,鋪租已係最平,工作人員得佢同廚師,收銀同切肉都係老闆做埋,在香港真係絕無僅有!他將成本、鋪租和人工降至最低,同我買肉回來煮都差不多,點解我唔去支持下本土食肆呢?我食完都有同他反映一下我的意見,如果有得選擇,我不喜愛用鐵板上,原本我塊牛是五成熟,但食到一半已變全熟,這是我最不滿的。我
我食完都有同他反映一下我的意見,如果有得選擇,我不喜愛用鐵板上,原本我塊牛是五成熟,但食到一半已變全熟,這是我最不滿的。我下次去幫襯最希望去試他的牛柳,希望他不會賣晒。😂😂😂
西冷牛排