2019-01-07
因為手持三百大元煤氣禮券而且就快到期,所以我同友人就決定星期日既晚上去Flame at Towngas Avenue手持債券當然要先打去問一問洗唔洗預先講定/ book 檯啦!陣間去到無位就去黎都無謂加上餐廳位於中港城坐窗邊會望到海景,所以建議早d book 定靚檯另外餐廳有分室內同室外,不過依家夜晚都凍凍地無謂坐出去啦而且驚坐室外有人食煙d 煙味會吹到埋黎。食野聞到煙味真係幾倒胃口,一d 都唔夾晚市六點開始,我同友人因為無食lunch 所以好準時就去到了門外usher 話一小時要交檯問我地o 唔ok,我諗應該係當日有活動???因為晚餐一小時用饍時間真係有d 短不過因為我同友人都唔係dating 既心態(加上要用曬d voucher),所以無問題就入去啦!MENU 唔需要多講,因為openrice 都有齊曬menu。set dinner $368/pax ⋯⋯ a la carte main course 兩舊幾水一個 pasta 百幾蚊一碟前菜接近一百or over 一百都有呢度食物既價錢唔算特別貴,但係呢個price range我會想去海港城個邊多d而且要知道我手持三百大元禮券啊,
另外餐廳有分室內同室外,不過依家夜晚都凍凍地無謂坐出去啦
而且要知道我手持三百大元禮券啊,食得太貴咪蝕!?
所以呢我同友人就㨂左一碟pasta 一碟main course
落完之後每檯都會serve 既餐前麵包,原諒我食完先醒起要影相
其實有牛油配既,只係因為我唔鐘意食牛油既關係所以無搽啫
個包烘暖左,個皮有d 硬有d 難撕,個心就淋既,味道就有dd咸味
蕃茄吸管粉($168)
原諒我又夾完之後先記得影相⋯⋯
呢個吸管粉同普通意粉比更粗一d ,個芯係通窿既,呢個粉粗d 好好𡁻,但係唔un 架
個粉都好粘汁,一路食都食到滿滿既蕃茄汁啊
蕃茄汁味好濃又香,係偏酸既蕃茄味,將蕃茄打曬做茄茸,因為好味同埋食得唔好曬既關係
我都「不」左d 茄醬黎食
上面d veggie 我就唔鐘意食,除左蘆筍。上面d 瓜呀、豆呀我都唔鐘意食,所以俾曬友人食曬
呢碟意粉既份量,其實正常女仔既食量都夠飽了
燒春雞配香蒜汁($248)
香蒜汁係侍應即席係現場煮,落左rum 酒,非常之香!餐廳附近既食客都望住侍應黎煮
呢個主菜係可以兩個人食,因為件春雞係一開二,一手一半
其實碟主菜既份量唔細,只係影相角度問題先顯得好似好碟咁
個汁係岩岩先睇住侍應煮,新鮮滾熱辣啦!而且個醬調得好好,有蒜香同黑椒既味道,好惹味
春雞只係略略調味,醬汁味道就偏濃,所以當食個雞同埋配菜時就岩岩好!!
我同友人兩個人淨係食一個粉同埋一個主菜都已經飽lu~
我地連飲品都無叫,不過都可以提下飲品既
呢度selected beer係有happy hour 時段,星期一至日都有,但係幾多點我就唔記得左
淨係記得有七折