2018-03-24
朋友約食,旺角區俾左幾間我揀。其中一間係心夜來潮,都好喎,話時話好耐冇潮過,都係時候了。朋友話呢間都 full , 所以佢book 定枱穩陣。去到,果然好多人呢!揭開menu 第一頁,已經俾佢個砂窩粥吸引住了。對上一次吃正宗砂窩粥已經係N年前响深圳食的,現在尚在回味,今日一於會一會佢。砂窩粥係自選配料的,有成廿幾種料可以揀。細窩要滿$200配料,我地揀左膏蟹$120 + 響螺片$60+豬潤$30 。 要食好嘢梗係要等一等,我哋都差唔多等左十幾二十分鐘先有得食㗎!一上枱,嘩!好大煲喎!兩個人真係食唔晒,相信足夠三或四人食。一望就見到有成隻蟹,Size不大,但係都算多膏,仲係橙黃色,正呀!另外豬潤數量都唔少,目測起碼超過10片,全部都緊緊熟, Good ! 反而好似唔見咗響螺片,再搵吓,oh 原來切碎晒,了吓了吓都唔少㗎!大家即刻整返碗,香噴噴、熱辣辣、軟綿綿,個粥底好有味。蟹仔細細,但係蟹肉好鮮甜,真係食到甜味㗎!豬潤呢,最好味當然就係緊緊熟。wow , 邪惡的人間美味。反而響螺片就平平無奇了,下次再叫的話,我會飛起佢轉入同樣價錢嘅海蝦,粥既鮮味應該可以進一步提升 !另外,我地仲叫左個秘
朋友話呢間都 full , 所以佢book 定枱穩陣。
去到,果然好多人呢!
豬潤呢,最好味當然就係緊緊熟。
wow , 邪惡的人間美味。
另外,我地仲叫左個秘製豬手墨魚腩㷛$98,味道咸左少少。
豬手又諗又入味,肉唔多又唔肥,反而食到滿滿的膠質,養顏骨膠原啊!
呢個煲仲有另一個主角墨魚,其實係潮州滷水拼盤入邊既墨魚。不過佢今次用左真身,冇變橙色,爽口、彈牙、鮮味,俾個近鏡大家睇吓,係咪見到都想食呢?
每一餐都應該要食啲菜,我哋叫咗潮式啫啫通菜 $78 ,煲仔上熱辣辣,份量都幾多㗎。
佢嘅秘製配料有辣椒、蝦米、豆豉、蒜蓉、肉碎,食落有啲似泰式炒通菜,辣辣地好惹味。
最後,不得不讚下佢哋嘅員工,最矚目就係一位上菜嘅肥哥哥。全晚都攞住左手一煲右手一煲滾熱辣嘅菜或者粥,不斷穿梭全場。每一次上菜嘅時候都會好有禮貌地提醒食客小心被個煲辣親,好專業。另外,有 樓面四眼哥哥,不停咁留意食客有沒需要碗碟或者加水,好細心。