2019-03-11
上次試過九龍果間,今次試北角果間啦一早訂好位,confirm 埋booking, gogogo !去到,門口全都是人,好似等抽獎咁等入門口,10分鐘內入到去坐低快手點好食物同飲品,再看看周圍,呢間比起九龍果間裝修光猛同整齊d海鮮未上,waiter走嚟問要唔要北寄貝,30蚊2個,好啦,我哋4個人,要兩份。。點知嚟咗一份後就無再嚟,好啦,向a員工追咗2次,話廚房慢慢開緊,幫我哋追最後受不了,問B員工,B員工話我哋檯上果份係最後一份。。。我哋: 吓?你另一位同事同我講話跟緊,你而家話無?即係點呀?員工B: 係呀,無晒喇,我而家咪話你知無晒囉?!。。。首先,我無可能預知到你廚房仲有幾多份北寄貝,你問得我要唔要,我當然係expect你廚房係有足夠份量情況下,先問客人要唔要的第二,整體情況實在混亂,員工A話幫我跟緊,員工B話賣晒,咁到底即係點?應該統一說法,令顧客不感到困惑。。。仲要唔追,都無人打算同我哋講返之後,有個員工C嚟解釋情況,道歉並說願意多送2份配料。。很感謝,但其實送唔送返配料都係其次,重要的是,你要主動同客人溝通返情況,咁客人會覺得舒服d,而唔係死追爛追都無人理。。好,入正題! 海鮮
最後受不了,問B員工,B員工話我哋檯上果份係最後一份。。。
員工B: 係呀,無晒喇,我而家咪話你知無晒囉?!
好,入正題! 海鮮十分新鮮,蟹,魷魚,蝦,沙白,刀背,鮑魚,蜆。。新鮮好味,呢間鋪頭咁多人去,唔係浪得虛名的但蝦。。都係要追,起先話蝦賣晒,嚇一跳,有無咁黑呀~好在後來喺廚房搵得返,仲好新鮮呢
到配料啦~豬肉好味同鮮味過牛肉,花膠仔一定要叫,除了本身會吸湯超好味外,仲會令個粥更傑身D丸都ok,
最後加埋個粥膽,個粥超鮮味,成身暖暖的
除了和好多人的comment 一樣,要好好留意時間,自己的time management 要好,因為其實真係幾趕,一食完碗粥就要埋單。。。
另外大家真係要記得帶溼紙巾抹手,因為店裡無提供,但洗手間的情況都。。有d混亂。。。
不過值得一讚的是,店裏有poster, timer 幫大家煮好海鮮哦 都算細心。。