2018-05-17
首先要多謝港鐵先唔係佢開左堅尼地城站,我都唔會踏足到堅尼地城在附近行吓睇吓見到呢間門面和名字都幾特別另我想起某藝人既煮食節目,就俾佢吸引到入去尋食吓呢間係食四川重慶嘢,所以裝飾都好中國味道,而且以熊貓為主除左食還有一個地方係放左d衣服,可俾大家選購坐低睇吓有乜食先,有招牌自選香鍋、涼菜、經典熱菜、主食、甜品,還有午市套餐,但我選左散叫可試多d嘢,我點左:蒽油拌麵、夫妻肺片、十二味上上簽,甜品:幺妹兒冰粉,飲品:桂花冰釀首先講吓:蒽油拌麵,需然賣相唔係吸精一類,但單靠小小蒽花粒、每一條麵都均勻沾上醬油加上熱辣辣還有煙冒出,睇見就想食,麵入囗煙韌彈牙,味道適中,唔覺油膩夫妻肺片,麻辣味嘢味,麻和辣配合得好好,牛肚切薄片,容易索汁,好腍易入囗,牛展味甘濃而脆十二味上上簽,足足有十二串,呢個餸既嘢味度比夫妻肺片更正更好味,入面食物有牛栢葉、蓮藕、萵筍、午餐肉、海帶。牛栢葉彈牙,蓮藕爽脆,萵荀鮮嫩香甜,午餐肉索左汁嘢味,海帶味甘甜好彩點左桂花冰釀,因為佢凍凍地甜甜地,可以幫我解左d辣,等我一路食落去,一覺得辣就飲一啖,需然唔可以解晒全部辣,但都有d幫助,而且入囗好滑好香桂花味最後就係:幺妹兒冰粉
除左食還有一個地方係放左d衣服,可俾大家選購
最後就係:幺妹兒冰粉,提提大家呢個最好要叫,好好食,滑嘟嘟唔太甜,點解食完晒要食呢個甜品,因為佢真係可以完全解晒你口腔裏面既辣
我有同侍應講叫佢哋呢個甜品可以再雪凍d,但侍應同我講佢哋試過再凍d,不過甜品會結冰影響口感
下次如有機會可以試吓香鍋,睇餐單好似好吸引