2023-05-16
香港純素Cafe不多,集西、日、泰式多元化菜式小店更少之有少。餐廳位於樓上,室內外座位,裝修設計簡約,本著「原」、「素」宗旨。食物方面 - 紅咖哩雜錦蔬菜天貝配酸種麵包:雜菜份量充足、款式多樣:洋食西蘭花、BB椰菜、紅蘿蔔、粟米芯,天貝等。湯汁微辣濃郁,雜菜吸晒特濃咖哩香料精華。配搭帶微酸酵母味而且氣孔密度高、內鬆外脆嘅酸種麵包,好夾。意想不到比農夫包或薄餅更夾,有新境界。純素全日早餐:雖然烹調方法簡單但食材新鮮,製作用心有誠意。大啡菇、清甜聖女茄、超甜粟、牛油果、BBQ天貝、奇亞籽布丁等,份量相當豐富。特別點讚BBQ天貝,BBQ醬汁應該係自家製作純素配方?醬汁味道比一般餐廳淡,無濃烈肉味精卻帶點香甜味。由於天貝係用黃豆發酵製成,將醬汁吸收後十分惹味而且水潤。飲品方面 - 黑芝麻豆腐沙冰:要求店員製作少甜,又真係做到1分甜,令芝麻油脂感變得清新,帶點輕微豆香,整體零甜膩。可惜好多大冰打唔碎,仲有勁多冰粒,用粗紙飲筒吸吮都會塞住飲唔到。雜莓高蛋白奶昔︰植物奶清香輕盈,唔會蓋過雜莓之酸甜。開胃,但好大杯,飲半杯已經飽肚頂胃。不過,又係冰粒未打碎。總結︰最後再點讚店家,睇到我其他網上平台寫
食物方面 - 紅咖哩雜錦蔬菜天貝配酸種麵包:
意想不到比農夫包或薄餅更夾,有新境界。
純素全日早餐:
雖然烹調方法簡單但食材新鮮,製作用心有誠意。
由於天貝係用黃豆發酵製成,將醬汁吸收後十分惹味而且水潤。
飲品方面 - 黑芝麻豆腐沙冰:
雜莓高蛋白奶昔︰
不過,又係冰粒未打碎。
總結︰
最後再點讚店家,睇到我其他網上平台寫下意見,留言表明會改善。證明真係用心有誠意地經營,分享純素美食,就以上優點已經值得翻桌。
加上食物相當唔錯,有驚喜,性價比屬中高級。
只係飲品製作上建議更細心,太多大粒冰塊令味道改變之餘,如果小朋友或老人家飲就有機會搶到喉。