2023-06-22
「香宮」係九龍香格里拉酒店既中菜廳,有著米芝蓮一星既殊榮,由黃偉文師傅擔任行政總廚,以上乘既廣東菜遠近馳名,朋友生日想食中菜,一於試下先黑椒腰果腰果上面黑色一點點個d係黑椒,香脆既腰果加上微微既辣,係一個配搭唔錯既前菜蔥頭海螺片紅海蜇頭螺片同海蜇頭都好爽口,成碟仲落左好多生洋蔥同生蔥作調味,我個人就不太喜歡八味脆豆腐炸豆腐細細粒好的骰,漿粉唔太厚,豆腐好嫩滑,但最敗北係d調味粉落得過多了,好好好咸,蘸埋喼汁食都覺得仲好咸極品蜜汁叉燒皇叉燒肥瘦適中,肉質好腍,外邊燒至燶燶地更加香脆,配以少少蠔油豆作伴碟,味道上我覺得都係偏咸左少少,好彩有蜜汁蓋過,食落味道還好胡椒蝦球粉絲煲蝦大大隻的,爽口彈牙,數量都唔少,粉絲索晒胡椒同蝦既精華,好惹味上湯海味雜菜煲用上海味熬製既上湯,有粉絲、瑤柱、竹笙等等既材料,雜菜亦都新鮮爽甜,整個鍋好清又夠味龍蝦湯脆米海鮮泡飯龍蝦湯味道濃郁但唔會過咸,入面仲有彈牙既龍蝦肉,脆米 & 油炸鬼索晒d龍蝦湯後又脆又好食,但都係食到唐芹既味道😵💫香宮甜品樹一件件既甜品放左係樹上面,有桂花糕、白糖糕、合桃酥、抹茶曲奇,可以品嘗到傳統中式糕點同西式甜點,惠顧晚市就免費送的,
黑椒腰果
蔥頭海螺片紅海蜇頭
八味脆豆腐
極品蜜汁叉燒皇
胡椒蝦球粉絲煲
上湯海味雜菜煲
龍蝦湯脆米海鮮泡飯
香宮甜品樹
一件件既甜品放左係樹上面,有桂花糕、白糖糕、合桃酥、抹茶曲奇,可以品嘗到傳統中式糕點同西式甜點,惠顧晚市就免費送的,值得一讚
環境同服務真係一流,以米芝蓮一星既銜頭,某部分食物真係有d失準,整體食物水準唔算好出色,有點失望