2016-12-17 1057 views
話說新都會廣場地下裝修完畢,新開了幾間餐廳。其中一家係新麻蒲,之前要銅鑼灣排兩個鐘,加上今日天氣轉凍,就捧下場,拎張飛仔等左二三十分鐘。店內約有二十張燒肉枱,座位寬闊舒適,枱底直駁煤氣喉管。前菜有沙律,沙律菜用上普通中式生菜,味道普通。反且韓式一碟有驚喜,特別係海帶/海苔?酸酸的帶爽口,認真開胃。[部隊鍋]平常兩個人食韓國燒肉,好難同時食到部隊鍋。理個5號餐有部隧鍋跟,有芝士腸薄切、餐肉、黃豆、蔥白、豆腐、芝士和麵,每樣都有少少,份量不多,滿足到食韓燒既人既為食慾。職員即場倒入凍清湯,不到三五分鐘就在席間煮滾。芝士完全溶在湯中,飲湯變成橙色。而芝士湯掛在剛煮散既麵上,入口味道豐富,可以一試再試。[火炙霜降牛肉壽司]睇餐牌以為生食,上菜時職員為你塗上沙律醬,即場用火槍燒熟,完全一面反轉再燒另一面,觀賞味極濃,途中已刺激我舌尖的口水!牛肉入口鮮嫩,油花豐富且均勻,沙律醬燒熱後亦可口。另一個餐有八件,相信我都可以食得完。[5牛豬肉套餐]款式有很多,有霜降牛肉、牛排骨、護心肉、蝦、蔬菜,份量適中。重點是護心肉!護心肉是豬心口前面塊肉,預先調調味,入口鮮嫩不靱,小小一細塊,滿有驚喜另外霜降牛紋理

店內約有二十張燒肉枱,座位寬闊舒適,枱底直駁煤氣喉管。
部隊鍋]
部隊鍋
5牛豬肉套餐]
另外霜降牛紋理油脂分布均勻,亦不會靱和帶渣。蝦是另一亮點,挑腸中間塞滿蒜蓉,上火一燒即熟,肉身亦爽口。
霜降牛肉
1914 views
由於光顧時才第二天營業,職員不時捧錯餐但亦可以體諒,飲食業請人真的不容易,難得是門口派飛的職員非常有禮貌,笑容可掬。而套餐本應包括甜品,可惜刨冰機臨時壞了,經理提議用飲品代替,可惜本人已飲飽食醉,特飲亦不能拿走。其實這種情況不是食客的過失,套餐訂名的內容如果餐廳不能提供,協商減收費用亦非常合理。最後經理手簽賬單下次享用,亦算做法得宜,始終第二天營業,突發事件的臨場發揮的確考職員功力。

總括而言,在葵芳有多幾間優良食肆,街坊多幾個選擇都係新界朋友既福氣。

2016-12-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$301 (Dinner)
部隊鍋
霜降牛肉