2010-03-23
以前間中和少奶到這裏飲早茶或下午茶,因為價錢相宜,而且點心選擇不少。不過,這一年來發現他們的特價點心選擇買少見少,質素也每況愈下,腸粉可以削到一夾即爛。所以近來已甚少光顧。是日午飯時間,少奶忽然想來這裏,好,就下佢啦。一坐下便發現只有兩款點心紙,一張係正價點心,另一張係午市炒粉麵。但看看鄰枱,發現有其他顏色的點心紙,於是四周走,搵左幾枱先至集齊幾款特價點心紙,仲難過儲印花。不過集齊都無用,因為選擇今非昔比,所有大路點心 (燒賣、腸粉等)一律沒有特價,唯一較吸引的只剩下$9.8一隻灌湯餃,於是和少奶一人一隻。幾過月前試過一次這裏的炒河,餸還可以,但河粉極其「難口」,相信用的是乾貨河粉,自始便不再吃這裏的河粉。今次本來想吃鴨腿湯飯,但侍應卻聲稱賣晒。結果左揀右揀,才點了炸菜火鴨絲炆米。味道還可以,但其實不算突出。老實講,普通茶餐廳都不會比這裏差。上次又食過啫啫芥蘭煲,其實係用漁香茄子的肉碎炒芥蘭,然後放入一個鐵煲裏。不過,上枱時,個鐵煲凍冰冰,都唔明佢點樣啫啫法。最大問題係得個鹹字,而且非常多油。最後食完d芥蘭就算。汲取上次教訓,今次改叫炒四季豆,點知上枱時,發現一樣係用漁香茄子的肉碎炒,
汲取上次教訓,今次改叫炒四季豆,點知上枱時,發現一樣係用漁香茄子的肉碎炒,一樣係好鹹,只係用碟上,而且少d油。四季豆即係豆角,本來無問題,但係佢地無搣走豆角頭那個硬硬的尖尖,差d拮親個口。搣豆角頭咁基本的功夫都唔做,唔係化?結果我地一邊食,一邊自己用口咬去那些尖尖。
埋單八十幾蚊,講真,唔算貴,但以咁既質素,不算抵食。難怪這裏的生意早已大不如前。就係咁樣,呢間酒樓以後就少左我地兩個長期客仔。