2023-08-11
這間餐廳比較近黃埔站B出口步行五分鐘左右就到十分方便。最近餐廳改變了新形象, 將原本舊有紅色的牆身玩改為以白色底色配上簡單食物構圖及招牌辣椒圖案牆身視人。枱櫈方面也大部分改成梳化卡位, 座位與座位之間十分闊落舒服👍。 餐廳天花板旁邊位置設有八盞印有辣椒圖案的圓燈而中間的一盞更印有餐廳名稱“紅椒力量”就甘望落去餐廳設計相當配合餐廳招牌😁。這餐廳的食物超級多元化, 既有中式炒小菜也有西式鐵板餐, 甚至乎連東南亞的食物也有😎真係估佢唔到。價錢仲要在同區來講相對經濟又實惠。 在眾多食物中跟友人終於決定了以下食物:🐔海南雞飯幸運的我們今次有雞脾食, Size仲要幾大隻下雞味道好出重雞味, 肉質都算滑雞皮又爽口再配上正宗海南雞的三式醬汁(薑蓉 秘制黑醬油 酸辣醬)簡直就是完美配搭。 油飯味道食到好濃椰漿味但又唔會太油膩和太甜, 飯的質感軟硬適中有飯香😋。🍢馬來沙爹串燒 (豬/雞共半打)因為我們唔食🐮所以只選了🐔🐷 先講賣相已經覺得好吸引好有泰國的風味, 其味道聞到好香咖哩味, 因為每串串燒都用了咖喱粉醃製, 所以食落相當惹味再沾上餐廳秘製的醬汁令串燒的味道層次再豐富點十分可口。🥬蝦醬通菜濃濃的蝦醬
🐔海南雞飯
🍢馬來沙爹串燒 (豬/雞共半打)
🥬蝦醬通菜
濃濃的蝦醬味跟通菜一齊炒真係一個不錯的配搭😏 整碟菜出乎意料地唔覺得好咸, 反而食落好香蝦膏味, 當通菜吸哂蝦膏精華越食越好食。
🧊珍多冰
椰汁味好香配料又多最主要係味道唔太甜都幾解渴。
🥤青檸梳打
炎炎夏日飲番杯青檸梳打消消暑係一個唔錯的選擇, 再加上食完一餐豐富的晚餐可作解膩之用。