2024-01-16
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗朋友 gathering 諗住去圍方,我未去過,朋友拋咗幾間選擇出嚟,大家最後決定試呢間西班牙餐廳。餐廳都幾闊落,睇得出裝修有落過心思,有幾幅牆畫,水吧嘅特色磚牆、座位 cushion 同埋燈飾都有配搭過,唯一覺得有少少攪笑嘅係門口零售 corner 放咗幾隻毛公仔,完全唔知點解?!🍴即焗香脆西班牙乳豬 1/2($798)呢個都幾大份,乳豬皮好香脆,亦醃到啱啱好,有鹹香味又唔會覺得鹹,就咁食都唔會太油膩,肉質易咬開夠爽口,好味!🍴西班牙傳統點心($298)係九宮格 presentation,幾精緻。中間係西班牙凍湯、另外有西班牙小辣椒、伊比利亞火腿、 青橄欖配醃製蕃茄、炸魷魚圈、西班牙式薯仔蛋餅、伊比利亞火腿薯粒、西班牙手工脆包配芝士及薯仔粒,呢個啱晒想打卡同埋每樣 Tapas 試少少嘅人,比較啱兩個人 share。西班牙凍湯好滑,酸酸哋好 fresh!炸魷魚圈嘅炸皮唔太厚,青橄欖配醃製蕃茄好清新開胃,薯仔蛋餅略為硬咗少少,整體上唔錯嘅~🍴香蒜辣椒大蜆($140)如果唔食得辣嘅人可能會覺得辣,我覺得蒜味同辣味令到大蜆幾惹味,蜆係中 si
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗
🍴即焗香脆西班牙乳豬 1/2($798)
即焗香脆西班牙乳豬
🍴西班牙傳統點心($298)
西班牙傳統點心
🍴香蒜辣椒大蜆($140)
如果唔食得辣嘅人可能會覺得辣,我覺得蒜味同辣味令到大蜆幾惹味,蜆係中 size,蜆肉唔算太瘦,煮到啱啱好。
香蒜辣椒大蜆
🍴 松露麵包糠烤羊架($298)
羊架叫咗 medium,有兩件,烤得唔錯,肉質唔錯,唔算太覺有松露味。
松露麵包糠烤羊架
🍴 招牌西班牙海鮮燉飯 11"($498)
話說,有朋友嚟食過一次,佢分享上次食過肉之盛宴西班牙燉飯,覺得唔好食,所以我哋今次叫海鮮。份量都幾多,有4隻大蝦、魷魚,大蜆同青口係隔住排滿成條邊,因為之前嘅食物都好好食,見到咁嘅畫面好難唔期待!點知一食落去,飯味有少少唔湯唔水,顏色夠但冇咩 paella 風味,中間嘅飯有丁丁唔熟,魷魚同大蜆煮到過晒火好乾,還好鍋邊係有少少飯焦,大蝦夠新鮮,整體上唔算好食,如果總結朋友同自身體驗,呢個燉飯可能要改善吓,如果叫做招牌菜呢... 就真係有D 攪笑~
招牌西班牙海鮮燉飯
🍴Dancing Sangria($168/Jar)
呢款係 red wine base 嘅 Sangria,如果幾個朋友唔係飲太多酒,叫呢個share 係好選擇。店員有問我哋要幾多隻杯,然而,原來唔單止係俾隻杯我哋,每隻杯都放有咗生果粒同冰,呢個安排係好細心同抵讚👍 Sangria 嘅果味同酒味調配得好好,好飲!4-6人飲每人至少有大半杯,仲可以添飲一D,份量好足!
Dancing Sangria
🍴 西班牙手工焦糖多士($78)
本身有諗叫呢個定係西班牙油條呢?最後揀咗呢個!多士外脆內煙韌,有好香肉桂味,表面有少少沙糖,增加咗脆口感,配咖啡雪糕,係圓滿一餐嘅好選擇!
西班牙手工焦糖多士
整體上呢間餐廳嘅食物質素唔錯,唯獨佢嘅招牌西班牙燉飯唔係好掂!餐廳空間感十足,檯與檯之間唔會太密,坐得舒服!服務真心一流,例如 Sangria 嘅安排好貼心,所有服務員都好有禮貌仲面帶笑容,感受到佢哋樂於服務客人嘅心同態度,令人好開心,會想回頭再食!