2023-03-18
日前經過見到門口個 banner,閒日8:30入座,埋單$185,好抵食喎,約埋個朋友去試試佢先。先叫幾籠點心,出到嚟熱辣辣,應該都係即叫即蒸,正常茶樓點心咁,都算唔錯。我哋先食雞煲,再打邊爐。啲雞大大件又厚肉,彈口冇雪味。兩個人狂風掃落葉轉眼間已經食咗大半,有啲飽飽地添,即刻剔火鍋料。選擇都唔算少,牛有五種部位,其他大致上都齊,並唔係啲人講到咁少。食物質素唔錯,樣樣都好新鮮。可惜真係食雞煲食得太飽,試唔晒啲火鍋料。但已試嘅之中有幾樣值得一提,脆鯇片居然係厚切,口感一流。和牛粒都好食,有咬口而且肉味濃。點心方面就以「流沙擂沙球」最出色,外面灑上芝麻,驟眼睇似煎堆仔,食落完全係兩回事。其實佢係類似炸湯丸,入口鬆化,唔似煎堆硬掘掘,而且唔黐牙。餡料係芝麻撈鹹蛋黃營造流沙效果,非常之甘香,真係未食過咁好食嘅甜點。食到飽晒,仲剩番最後一件紅棗糕。我哋從來唔嘥嘢,我朋友正想食埋佢之際,有個鄉音阿姐走嚟執枱,將個煲同所有碗碟筷子執走晒,問都唔問,搞到我朋友要用牙籤篤嚟食。都算,佢仲鬧我哋阻住佢,又話我哋掛住傾偈。望吓個錶,10:53,都未夠11點,未夠鐘打咭啫。點解呢度啲伙記可以惡到咁,食飯傾偈都
食到飽晒,仲剩番最後一件紅棗糕。我哋從來唔嘥嘢,我朋友正想食埋佢之際,有個鄉音阿姐走嚟執枱,將個煲同所有碗碟筷子執走晒,問都唔問,搞到我朋友要用牙籤篤嚟食。都算,佢仲鬧我哋阻住佢,又話我哋掛住傾偈。望吓個錶,10:53,都未夠11點,未夠鐘打咭啫。點解呢度啲伙記可以惡到咁,食飯傾偈都要問過你?而且隔籬枱有兩個客仲淥緊嘢,成枱碗碟都係咁,又唔見佢去鬧嗰枱客?佢哋熟客就額外開恩,我哋生客就好恰啲?個事頭婆模樣嘅女人又唔介入,由個伙記係咁鬧客都得,嘢食幾好都冇用,我哋發誓唔會再幫襯。