Morton's of Chicago

今日特別日子,所以早一個月已經book咗 Morton’s. 誰不知撞正冇夜晚堂食,職員都早左打嚟問吓使唔使轉時間. 我哋今次冇叫$1,888 額外bday celebration. 但係!應有盡有😂 ✨✨相信有聽過Morton‘s嘅人都知道,menu會印有壽星嘅名,甜品當然配埋蠟燭,仲會即場曬一張有所有職員簽名既合照✨✨📌Lunch $788/set(包appetiser, main course and dessert) 一定要飲嘢嘅朋友就要另外order drinks lah-Lobster soup 🦞 🥣 龍蝦湯熬得好香,每一啖飲完都有陣”咸”味留喺口腔,相信應該係龍蝦既海水味,超好飲!(同最近一次去Murray飲既大致相同,但Morton’s 更加濃郁)-Centre cut filet mignon 免翁牛柳 6 onz 🥩 9/10Medium rare 同medium 煮得剛剛好,大家order食開既熟度就夠. 自己覺得牛嘅厚度、肉質、味道都perfect. 絕對對得住高級steakhouse 既名😎(好肉既人可能會覺得6 onz 牛有啲細,但我覺得大家不妨叫咗先,
📌
Lobster soup 🦞 🥣

Medium rare 同medium 煮得剛剛好,大家order食開既熟度就夠. 自己覺得牛嘅厚度、肉質、味道都perfect. 絕對對得住高級steakhouse 既名😎(好肉既人可能會覺得6 onz 牛有啲細,但我覺得大家不妨叫咗先,因為最後會捧住個肚)
Centre cut filet (6 onz) with Crab  cake

Crab cake 珍寶蟹餅🦀 7/10
呢個俾想像中普通,第一啖食落去覺得差咁啲味,可能係一小撮鹽就解決到,但食落去覺得須要自己再seasoning/ 要點sauce. 不過呢個係第一觀感,蟹餅其實好足料,冇粉感,亦都唔係靠好多cream章住塊餅. 配有芥末味嘅香草醬係好食既.😋 表面黃金同脆就唔使講,我覺得係必須的😅
Bacon wrapped sea scallops 煙肉卷帶子 🥓 6.5/10
外面香脆嘅煙肉裹住煎到黃金嘅帶子,老實講我覺得係蓋過晒帶子嘅鮮味😅 冇試過呢個配搭,自己覺得唔係好夾,口感雖然特別,但味道上我比較中意就咁香煎. (始終我諗唔到點解海鮮唔係食佢嘅鮮味,仲要搵味道咁出嘅肉類做配搭)
呢款海鮮配一款莓汁,減輕油膩感

Side dish: Creamed spinach / sour cream mashed potato 🥔 9/10
薯蓉好綿滑,sour cream既味好 subtle,值得嗌. 忌廉菠菜亦都冇得挑剔,但如果唔係餐餐要食菜嘅人可以考慮試吓其他side dish,雖然Menu冇寫,但如果係要薯條佢都會整俾你😜 (份量非常大,好美式😂)

Dessert 🍮 🍨
cream brûlée 🥰🥰 表面焦糖香脆,燉蛋亦都好綿,會見到好多雲呢拿籽; 心太軟配一舊好大嘅雲呢拿雪糕,份量比一般甜品大,味道 💯
Bourbon old fashion $106 🥃
有Dark cherry 味度既cocktail whisky. 聞起上嚟有果香,飲落第一啖先係fruity,之後就有bourbon 既味道,甚至有回甘. 無話推唔推介,始終每個人對酒都有一定preference. 豆腐仔係幾滿意呢杯mixology既.😌

Staff幾friendly,但服務稱不上超級好. 可能係lunch,加上假期,唔會有人專登推介Menu/介紹唔同牛俾你,一開頭節奏有啲快(叫你落單同埋上面包湯嘅速度). 不過係我幾番改咗前菜要薯蓉定薯條,佢哋都好Nice配合,食到一半亦都會問你how’s the food😂 上甜品嘅時候會主動問你要唔要合照,然後會用餐廳手機幫你影一張相再曬出嚟俾你,收碟嘅時候問你需唔需要打包…每樣細節諗返起都好貼心. 可能因為係美式餐廳,未必會感受到法國同意大利菜果種細緻(無論擺碟定服務),但亦都少咗份拘謹.

雖然冇得坐海景枱,但景觀同埋食物,以呢個價錢,值得紀念日或者慶祝嘅時候食. 性價比亦都高,唔係個種要就住就住嗌/細細碟但埋單嚇死你既餐廳. 我同豆腐仔最尾飽到不行😂😂 Hbd💓