。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡何蘭正主打fushion菜~ 有好多意想不到會咁夾嘅combination 而且定期會轉menu .ᐟ.ᐟ今次係2訪何蘭正~ 建議大家預早book位📱同book第一輪18:30 .ᐟ.ᐟ當日8:15到餐廳有幾款熱門菜式已經賣晒了 .ᐟ.ᐟ 2訪覺得招牌叉燒飯冇第一次咁驚艷 但都好好食🤌🏻🤤 ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 24小時慢煮伊比利亞叉燒配溫泉蛋|紅洋蔥漬|香噴噴香蔥豬油撈飯 $188 (4.2/5)呢個絕對係何蘭正嘅必食之選.ᐟ.ᐟ半肥瘦叉燒嘅肉質嫩滑🐖 有少少燶邊 散發淡淡玫瑰露嘅香味🥀 很不錯.ᐟ.ᐟ但叉燒冇我第一次食嘅時候咁軟淋>< 而溫泉蛋撈埋醬油飯🍚令珍珠米更順滑更易入口~齋食個飯已經好滿足 仲有啲紅洋蔥漬 可以解膩.ᐟ.ᐟ👍🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶•͈౿•͈ 先炆後煎澳洲和牛臉配濃香沙嗲汁|櫻花蝦炒苦瓜片及煎腸粉$188 (3.8/5)去到嘅時候太晏冇晒想食嘅鑽石蜆🥲所以揀咗呢款~ 因為從來冇喺其他餐廳見過呢個combination .ᐟ.ᐟ 和牛臉好香牛味而且十分軟淋🥩 腸粉外層
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶

去到嘅時候太晏冇晒想食嘅鑽石蜆🥲所以揀咗呢款~ 因為從來冇喺其他餐廳見過呢個combination .ᐟ.ᐟ 和牛臉好香牛味而且十分軟淋🥩 腸粉外層煎得好香脆~配埋櫻花蝦好香口.ᐟ.ᐟ和牛臉有三大嚿 食得多都會有少少膩🤏🏻🥹建議同多幾位朋友開心些牙.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶

•͈౿•͈ 沙薑風味脆香雞翼 $88 (4.5/5)
雞翼上枱熱辣辣🐣而且超級香沙薑味.ᐟ.ᐟ因為雞翼已經切成單骨所以好方便入口~ 雞翼外層炸得脆卜卜😋入邊啲肉仍然保持到嫩滑有肉汁💦 雖然佢係單骨雞翼但都唔細隻 十分推介.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 台灣金鑽鳳梨薑茉莉 $58 (4.5/5)
今次去何蘭正有冇試到佢哋嘅啤酒嘞~ 反而呢杯鳳梨茉莉有驚喜.ᐟ.ᐟ😍 甜度適中 酸酸咪咪好解渴🍍因為餐廳嘅食物都比較重口味~所以呢杯嘢飲就十分解膩 唯一要挑剔但係有啲細杯😭最後叫咗兩杯先夠飲.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍 何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓