2009-07-09
上星期六同家人去大埔玩, 之後就去LUCA食飯. 之前以為離大埔市中心好近, 原來車程要半個鐘, OMG!! 山長水遠去食飯唔緊要, 最緊要係好食, 如果唔係我一定會拆檯!!! (講笑jei)首先講下環境, 細妹話坐露天位仲有風味, 但是夜我地扶老攜幼唔方便咁有"風味", 所以選擇坐樓上有冷氣既座位會好啲. 樓上裝修好樸實, 冷氣夠, 無蚊, 仲有乾淨廁所, 都ok ga! 唯一唔好係無bb橩, 不過我地都無expect呢類餐廳會有, 算啦! 至於食物, overall都幾好, 我地個晚叫左好多野:- 忌簾蘑菇湯&忌簾粟米湯 - 好creamy, 但飲到尾有點咸- 麵包 (送既) - 熱熱地幾好食, 夠鬆軟, 但點包用既醋好稀, 唔多對版- 什菇雞肉意粉 - 個sauce有點咸, 意粉有咬口, 雞肉無乜味 (可能因為個sauce夠咸啦), 整體黎講都ok既- ceasar salad - 啲菜好新鮮, 好清甜- 焗青口 - 夠大隻, 加埋蒜蓉一齊焗, good!!- 燒豬脾 - 個皮燒到燶燶地都幾好味, 不過好熱氣呀~~~- 燒羊架 - 皮脆肉嫩, 燒得恰到好處, 中間只係
- ceasar salad - 啲菜好新鮮, 好清甜
- 焗青口 - 夠大隻, 加埋蒜蓉一齊焗, good!!
- 燒羊架 - 皮脆肉嫩, 燒得恰到好處, 中間只係微熟, 有羊味, v. good!!
- 蕃茄海鮮意粉 - 我無試, 但見家人好快就清哂碟意粉, 所以我估應該幾好食
- pizza - 餅底好薄好脆, 餡料多又新鮮, 我地叫左兩個大批一下子就食哂lu!
- smoothies (唔同味) - 好冰涼, 甜味適中, ok!!
食物好好, 相比之下服務就比較差. 侍應們好似無乜受過training, 好多時都魂遊或者好似唔多明我地想要乜, 有待改進!! 但其中有位笑容甜美兼操流俐英文既女侍應好有禮貌, 又頻頻幫我地換碟斟水, 幾好!!