2023-02-25
呢晚到旺角呢間價錢親民嘅日本餐廳 鮪世 吃高質日本菜~ 餐廳設計帶點和風簡約美,想睇吓師傅嘅手藝,可以揀坐bar枱啊~呢度嘅食物種類繁多:日本生蠔、壽司、手卷、軍艦、刺身、丼飯、小食、飲品(酒類)等,應有盡有~ 客人可以用手機自行點餐,十分方便!必點活赤貝刺身,爽口甜美,超級新鮮! 中本鮪魚腩丼和香葱本鮪魚蓉卷也很讚,兩個食法各有風味~ 尤其是中本鮪魚腩,油脂分佈均勻,入口香甜甘香,有溶化嘅感覺,丼飯還附送沙律、麵豉湯和茶碗蒸,好抵食~而葱本鮪魚蓉卷則是既幼滑又鮮甜;葱吞拿魚腩手卷也不錯,很香滑~日本海膽刺身配上紫菜一齊食,味道最夾!海膽鮮甜得嚟很順喉啊~ 我地仲試左期間限定的北海道白鳥貝刺身,肉質爽口帶點甜味~厚切火炙鵝肝壽司令人難忘,火炙令鵝肝不會過熟,保留入口即溶的感覺,而且外層好香口,難怪幾乎每枱都有點佢,師傅忙過不停地準備~仲有花之戀、蟹膏軍艦、芥辣八爪魚軍艦和芥辣三文魚軍艦都好啱我地心水~ 蟹膏十分鮮甜creamy,份量十足~兩人賣單連加一大約8百頭,以食物質素嚟睇,都算幾抵食,好滿足的一頓晚餐啊~