2019-06-29 141 views
繼續係屋企附近發掘新飯堂,今日要推介既係蔡瀾美食坊既“早安,越南”,裝修幾有特式,有晒越南風再配合k pop音樂....呢個組合幾搞笑!當然對餵食既我食物才是重點~晚餐時間黎到都真係幾full下,好在仲有1張台available 唔洗等位,同老公每人叫左set dinner,再加1款小食,share食青咖哩豬扒飯~青咖哩好香,加左d椰汁,入口都有少少辣,豬扒係鬆軟既,份量足夠,重點d汁可以撈晒成碗飯生牛肉湯河~每次食越南都必點,湯底味夠濃,唔覺意飲左大半,牛肉都有好幾舊,可以自行再加青檸/辣椒/魚露~我好鍾意 (話說有個staff見我飲左大半碗湯,會主動問要唔要加湯,好細心)炸蝦餅~size好似塊面咁大,有蝦味,亦都夠彈牙,配埋泰式辣醬,就忍唔住一件接一件食落口青檸梳打+咸檸7服務加分位~除左之前提過加湯之外,仲有另一件事令我覺得呢度d staff細心~一開始見到我同老公share 食既時候,係我仲未意識到既時候已經放定多set 餐具 (食湯粉類同飯類餐具是不一樣的),呢度既service係食客感受到既如無意外又變成我地新飯堂

青檸梳打+咸檸7

如無意外又變成我地新飯堂