2022-04-29 3056 views
出名服務態度好、食得舒服嘅海底撈。每次經過荃灣海之戀分店都見到好多人排隊。由於疫情關係,今日終於唔使排隊。叫咗個午餐。揀咗老壇酸菜鍋同清油唔渣麻辣鍋。清油無渣麻辣鍋係每次都必食嘅湯底之一。不過下次會點返有渣,因為有渣比較濃味啲冇渣比較淡。老壇酸菜鍋好有驚喜嘅一個湯底,真係好似食緊酸菜魚咁。所有配料扔落去煮,煮完都會有一浸濃烈嘅酸菜味。下次會叫埋魚一齊煮就可以係打邊爐嘅同時又可以食到酸菜魚套餐包括:肥牛、白飯、拼盤而另一份套餐就揀咗:羊肉、白飯、拼盤每份拼盤入面嘅材料都唔同。可以揀返自己鍾意食嘅拼盤。肉嘅味道不過不失。芝士手打牛肉丸$88寫住手打牛肉遠但係食落去唔覺得係手打,同我哋期待中嘅不一樣,似係溝咗好多雜質嘅牛肉丸,雖然味道都OK,咬落去有芝士餡。但其實係普通嘅芝士牛肉丸唔應該叫手打牛肉丸半份響鈴卷$17響鈴好新鮮夠脆最後encore叫多半份!另外小食區種類不多,但味道都幾好。雪耳糖水麻麻哋小米粥幾好味自助區水果有哈密瓜同橙選擇食到最尾服務員會送兩粒維基記糯米糍由始至終服務員都冇特別提供良好的服務,對比之前喺廣州同深圳提供的服務差好遠。再加上自助式落單,全程都唔使點同服務員接觸,就
叫咗個午餐。揀咗老壇酸菜鍋同清油唔渣麻辣鍋。
清油無渣麻辣鍋

老壇酸菜鍋
就可以係打邊爐嘅同時又可以食到酸菜魚

套餐包括:肥牛、白飯、拼盤
而另一份套餐就揀咗:羊肉、白飯、拼盤
每份拼盤入面嘅材料都唔同。可以揀返自己鍾意食嘅拼盤。

肉嘅味道不過不失。
芝士手打牛肉丸$88

半份響鈴卷$17
響鈴好新鮮夠脆
最後encore叫多半份!
另外小食區種類不多,但味道都幾好。
雪耳糖水麻麻哋
小米粥幾好味
自助區水果有哈密瓜同橙選擇
食到最尾服務員會送兩粒維基記糯米糍

再加上自助式落單,全程都唔使點同服務員接觸,就好似去普通餐廳打邊爐咁。不過午餐係抵食嘅
$201 (Lunch)
  • 響鈴卷
  • 老壇酸菜鍋