大年初一同媽咪2個人去飲茶, 利舞臺有好多酒樓就算一間冇位同可以去第二間。見呢間都幾多人去就試下,估唔到一早去到都好爆下,好多一家大細團拜。好彩我地只係2個又咁啱有張細枱,唔洗等就入得坐低好快剔好點心,叫左8樣,等一陣都好快上,見到全部侍應其實都好忙,因為真係好多客人。當佢上左一籠燒賣時,我話我地冇叫到喎。因為媽咪唔食燒賣嘅,我亦唔會自己隊一籠咁傻。之後其中一個侍應就叫上菜嗰位拎返去櫃枱嗰邊。以為就咁完,食到中段侍應再拎返蘢燒賣嚟同埋張點心紙,話我有剔到。都懷疑左幾秒,諗住可能真係剔錯啦就話咁放低啦。然後媽咪都諗左陣話肯定我係冇剔燒賣,同時間其他點心已經上齊除左粉果,而粉果喺點心紙到係排喺燒賣下面。我地就諗可能落單佢睇錯落左燒賣,我地冇追粉果,就係想等埋單時對單係咪真係冇入到粉果。而個推測係真,張單冇粉果但有燒賣,嗰刻就覺得佢唔老實!客人點粉果你入錯單,我話冇落但事後你唔想拎返入廚房,就喺我張點心紙剔左燒賣再拎嚟比我睇,等我都以為落錯,叫左嘅冇嚟,冇叫嘅就嚟左仲話你有剔野食雖然唔差,但呢種咁嘅手法就令到我覺得唔係咁舒服,2個人飲左$500, 雖然知係新年,但其實都貴再加上咁樣唔老實法🤦

野食雖然唔差,但呢種咁嘅手法就令到我覺得唔係咁舒服,2個人飲左$500, 雖然知係新年,但其實都貴再加上咁樣唔老實法🤦🏻‍♀️唔會想再去

灌湯餃$88, 都ok la, 湯味唔差

燒排骨,骨多過肉

煎腐皮卷,好脆最好食呢個

金錢肚唔夠淋

小籠包

小籠包,有湯汁只係略嫌粒餡肉太大

冇叫到但又話我有叫嘅燒賣

仲叫左珍珠雞同鴨腳扎冇影相