.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥠 飲茶食點心聚會好去處 @ 🌟 星海薈 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:懷舊蝦多士 HKD 88燒汁茄子 HKD 24鮮蝦腐皮卷 HKD 38上湯鮮竹巻 HKD 30燒腩仔米粉 HKD 38星海薈蝦餃皇 HKD 32水晶鮮蝦菠菜餃 HKD 28XO醬炒腸粉煲 HKD 58蠔皇叉燒包 HKD 34蔗糖馬拉糕 HKD 30.👽 最鍾意約朋友仔黎呢度聚會,因為呢度嘅食物樣樣都好味,同埋大件大份,用餐環境又舒服,食得特別開心。.🔥 呢個餐牌新推廣嘅懷舊蝦多士真係令人驚喜!蝦好大隻,外脆內軟嘅多士,完全唔會一咬成泡油,真係超級好味!.🍆 燒汁軟綿綿,燒汁入味,味道超級濃郁!燒腩仔米粉超級經典,燒腩仔肥瘦適中,個皮燒得好脆!.🥠 食點心點可以唔食經典嘅牛肉球、鮮竹巻、同叉燒包呢?牛肉球大大粒,好好肉,夠彈牙。鮮竹巻又係大大隻,上湯鮮味唔覺油膩。叉燒包嘅皮好味唔痴牙,餡料調得好味。.🦐 另外叫左水晶鮮蝦菠菜餃,蝦好大隻,好健康嘅組成。仲有鮮蝦腐皮卷,好彈牙嘅蝦,腐皮好鬆脆,同埋比坊間其他地方大份好多!.🥘 再整多個「XO醬炒腸粉」,超級香,非常惹味
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
蠔皇叉燒包 HKD 34
蔗糖馬拉糕 HKD 30

懷舊蝦多士

燒汁茄子

🥘 再整多個「XO醬炒腸粉」,超級香,非常惹味!同埋「蔗糖馬拉糕」作為甜品,好大個,好鬆軟,超級滿足。

XO醬炒腸粉煲
蔗糖馬拉糕

🤩 呢度裝設好靚,樓底高,地理位置好方便,食物選擇多仲要好味,絕對係黎緊公司ANNUAL DINNER、聯誼聚餐飲茶嘅好選擇,年底冬至一定要帶屋企人黎試下先得。

.⠀
📍 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
☎️ +852 2811-9181
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$252 (Tea)
懷舊蝦多士
燒汁茄子
XO醬炒腸粉煲
蔗糖馬拉糕
  • 鮮蝦腐皮卷
2024-10-15 2205 views
幫公司搵緊Annual dinner場地,睇啱利舞臺5樓呢一間星海薈,所以今日晏晝就上嚟睇吓場地順手食個午飯。揀佢有個好處就係私隱度高少少,有電梯直上5樓,唔使同其他人迫lift。一入到去就見到佢右邊有個迴旋樓梯,應該都好多人喺度結婚影相。另外呢度樓底都幾高,天花有啲魚群造型嘅燈飾,都幾有藝術感。季節限定蟹粉小籠包🦀踏入10月就係食大閘蟹最好季節,啱啱佢呢一排就做緊好多蟹粉嘅菜式。仲有我最鍾意嘅蟹粉小籠包添小籠包泡得幾好,又幾大個。夠晒足料,值得一試金箔蝦餃皇🦐一間酒樓嘅蝦餃都係佢哋品質嘅指標,蝦肉夠新鮮,味道都唔錯,合格有餘。招牌胡椒濃雞湯灌湯餃🥟平時好少有灌湯餃食,呢一個仲要係胡椒龍雞湯嘅灌湯餃。灌湯餃入邊嘅餡料有蟹肉、蝦、雪耳等等。胡椒雞湯嘅味道都濃郁,但又唔會奪咗佢嘅鮮味趣緻荔枝百花球🍒見到個造型咁趣怪就叫咗個試吓,外皮係炸到卜卜脆嘅紅色脆米,入邊就係彈牙嘅蝦膠。紅燒煲仔翅🍲最後見佢哋而家呢一個紅燒煲仔翅做緊promotion,呢一個翅由$388減到去$248。成個翅裙罷晒落去好足料。食到傳統粵菜嘅味道。

季節限定蟹粉小籠包🦀

金箔蝦餃皇🦐

招牌胡椒濃雞湯灌湯餃🥟

趣緻荔枝百花球🍒

紅燒煲仔翅🍲
Lunch
2024-10-02 2761 views
今日黎到銅鑼灣利舞臺食點心😚 一入門口就見到勁靚勁華麗嘅樓梯水晶燈😍 影相打卡一流,考慮搞婚禮嘅朋友可以考慮下🥴👍 裡面樓底好高,燈光明亮,餐桌之間空間感十足,擺到好多圍枱✅ 無論宴會包場,抑或團體社團聚餐都好合適👍 今次試咗幾款餐廳本期推介😋 包括趣緻荔枝百花球、南翔小籠包同埋雪山焗叉燒餐包🌟 荔枝蝦球造型名副其實,真係成粒荔枝一樣🤣 好得意🤭 食落外層脆卜卜,內裡蝦肉爽口彈牙,好有嚼感😚 必食🥴 小籠包用一個個小籃子裝好,唔怕漏湯🥴 設計好用心🫶 小籠包皮薄餡靚❤️ 肉汁滿滿,超級高質😋 雪山叉燒包圓碌碌好可愛😍 包身軟熟鬆化,內裡叉燒餡甜美可口,令人食唔停口😋 另外亦㨂咗飲茶經典必食嘅蝦餃燒賣🤤 星海薈蝦餃皇大大隻好飽滿,上面還潵有金箔🤩 感覺好高級😚 食落鮮蝦鮮美爽口👍 超正🫶 原蝦燒賣皇頂端真係有成隻蝦🤭 好足料❣️ 食落豬肉嫩滑可口,鮮蝦好新鮮❤️ 啖啖肉好滿足😘 甜品㨂咗好多款🤭 首先當然要試餐廳新出嘅焦糖西米焗布甸❤️ 真係即叫即焗,上枱熱辣辣🤩 食落粒粒西米好有嚼感,內餡填滿香滑嘅蓮蓉,整體甘香甜美,好出色👍 另外亦試咗養顏紅棗糕、招牌酥皮焗大蛋撻、鮮芒果布丁同埋生磨蛋白杏仁

趣緻荔枝百花球

養顏紅棗糕
招牌酥皮焗大蛋撻

生磨蛋白杏仁茶
鮮芒果布丁
另外亦試咗養顏紅棗糕、招牌酥皮焗大蛋撻、鮮芒果布丁同埋生磨蛋白杏仁茶👍👍👍 全部口味都好地道,甜度恰到好處,份量十足,好值得一食🤭
Lunch
招牌酥皮焗大蛋撻
生磨蛋白杏仁茶
鮮芒果布丁
2024-08-13 4621 views
位於銅鑼灣「星海薈」坐落於利舞臺,裝修非常雅致,樓底極高地方非常寬敞坐得舒服,以優質粵菜屢獲好評,定期總會有新菜式,最近更推出最 Chill 粵菜推介,多款名貴菜式更以優惠價回饋客人,例如白胡椒蟹、白胡椒煎焗龍蝦、冰鎮花雕南非五頭鮑魚、紅燒煲仔翅等等,都非常抵食▪️招牌白胡椒蟹 $ 638肉蟹超巨型,蟹鉗和蟹身非常厚肉,肉質鮮甜,味道充滿胡椒香,而且香而不辣,夠晒惹味,鍾意食蟹嘅朋友絕對唔可以錯過▪️秘製瓦罉蔥油雞 $ 98這個超級抵食,原價$ 288,上枱,我們才知道是一隻雞的份量,雞的表面佈滿蔥油,雞皮和雞肉都非常嫩滑,而且蔥油醬汁非常香口,配上一口白飯滋味無窮▪️紅燒皇子乳鴿 $ 68炸得皮脆肉嫩,肉質Juicy又夠入味,鹹香鹹香,更可以沾上淮鹽,更加有風味▪️南乳榆耳粗齋煲 $ 128超級多料的齋煲,入口南乳的味道,材料有粉絲、冬菇、枝竹、茄子、木耳、蔬菜、豆腐卜、筍,越食越香口,南乳味濃到不得了

▪️招牌白胡椒蟹 $ 638

▪️秘製瓦罉蔥油雞 $ 98

▪️紅燒皇子乳鴿 $ 68

▪️南乳榆耳粗齋煲 $ 128

• 招牌白胡椒蟹
  • 秘製瓦罉蔥油雞
2024-07-15 5287 views
我嘅好友從加拿大回來香港!佢最懷念就係香港🇭🇰嘅點心!所以點可以唔約佢飲茶🫖聚會呢?😎⋯⋯喺外國好難食到港式正宗點心!嚟到呢間餐廳,佢就俾佢樓梯吸引咗!好靚🥳打卡一流⋯⋯樓底又高!其實幾適合婚禮!現場影咗幾幅相!話俾佢屋企人睇吓喎!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃湯頭非常濃郁!胡椒味相當美味!仲有啲黏口添!非常鮮甜!勁多蝦肉!星海薈蝦餃王外皮晶凝通透!包裹鮮蝦油和竹筍!鮮蝦和竹筍都非常爽脆!又鮮甜!我哋每人食咗四粒添!😎黑椒安格斯牛肉腸安格斯牛肉腸有一片片嘅安格斯牛肉!增添咗唔少嘅滋味!每一口都都有牛肉嘅香氣!好滿足!薑黃咖喱土魷呢個菜式唔係間間茶樓都有㗎!我朋友可能久違咗呢個味道😎係童年嘅味道!雪山焗叉燒餐包酥鬆外層包裹着鬆軟嘅餐包!裏面嘅叉燒醬汁非常美味!叉燒粒肥美均勻!上湯鮮竹卷用上湯浸鮮竹卷好鮮甜!腐竹非常軟滑!肉餡加上筍絲和甘筍絲帶出鮮味!鮮蝦炸雲吞炸雲吞非常香脆!鮮蝦又夠大隻!加上甜酸汁!正👍⋯⋯蜜汁叉燒叉燒色澤紅潤!焦脆燶邊增添唔少香氣!肉質非常鬆軟!鹹鹹甜甜真係好難形容!
我嘅好友從加拿大回來香港!
佢最懷念就係香港🇭🇰嘅點心!
所以點可以唔約佢飲茶🫖聚會呢?😎⋯⋯
喺外國好難食到港式正宗點心!

嚟到呢間餐廳,佢就俾佢樓梯吸引咗!好靚🥳打卡一流⋯⋯
樓底又高!
其實幾適合婚禮!
現場影咗幾幅相!話俾
佢屋企人睇吓喎!

招牌胡椒濃雞湯灌湯餃

湯頭非常濃郁!胡椒味相當美味!
仲有啲黏口添!非常鮮甜!
勁多蝦肉!

星海薈蝦餃王

外皮晶凝通透!
包裹鮮蝦油和竹筍!鮮蝦和竹筍都非常爽脆!又鮮甜!
我哋每人食咗四粒添!😎

黑椒安格斯牛肉腸

薑黃咖喱土魷

呢個菜式唔係間間茶樓都有㗎!
我朋友可能久違咗呢個味道😎係童年嘅味道!

雪山焗叉燒餐包

酥鬆外層包裹着鬆軟嘅餐包!
裏面嘅叉燒醬汁非常美味!
叉燒粒肥美均勻!

上湯鮮竹卷

鮮蝦炸雲吞

炸雲吞非常香脆!鮮蝦又夠大隻!加上甜酸汁!正👍⋯⋯

蜜汁叉燒

叉燒色澤紅潤!焦脆燶邊增添唔少香氣!肉質非常鬆軟!
鹹鹹甜甜真係好難形容!

• 灌湯餃
  • 黑椒安格斯牛肉腸
  • 鮮蝦炸雲吞
  • 蜜汁叉燒
  • 蝦餃
2024-11-15 333 views
同屋企人去飲茶🫖搵到好靚嘅地方~一入到去有條好長嘅樓梯!感覺非常華麗💕寬敞,還有好大嘅舞台💫仲有包廂🎤適合 Annual Dinner,冬至/ 晚飯聚會🎈星海薈既下午茶時段有優惠同新菜式🌟值得試吓💁🏼‍♀️呢排係食蟹嘅季節,@the.starview 出左3款用蟹製造嘅菜式💕🦀蟹彩小籠包超級爆餡爆汁,好大粒小籠包,入面好多汁好juicy🤭蟹肉味香濃,倍感滋味。🦀蟹粉蔥花餅蔥花餅好脆口,夾咗好多蟹粉係入面,每一口滿足同好鬆軟!🦀蟹粉蝦多士每一塊蝦多士,都炸到脆卜卜,然後再點上他們特製的蟹粉醬!蟹粉入邊還有很多蟹膏蟹肉。真係勁正🌟除咗限定蟹肉點心之外,當然還有其他款式🚩鮮蝦炸雲吞,水晶鮮蝦菠菜餃,老乾媽蒸鳳爪,南翔小龍包,蜜汁叉燒腸,雪山叉燒焗餐包,星海薈蝦餃皇趣緻荔枝百花球等等☝🏻佢哋嘅點心都做得非常精緻,而且味道方面亦都唔錯!而且仲要好抵食添🤭如果你哋都想搞Annual dinner或者大型嘅宴會,都值得嚟呢度,佢哋仲有唔同嘅分店㗎💁🏼‍♀️#晚飯 #婚宴 #酒樓 #酒樓擺酒 #中菜 #香港粵菜 #香港聚會

星海薈既下午茶時段有優惠同新菜式🌟值得試吓💁🏼‍♀️

🦀蟹彩小籠包
🦀蟹粉蔥花餅
蔥花餅好脆口,夾咗好多蟹粉係入面,每一口滿足同好鬆軟!
🦀蟹粉蝦多士

2024-11-07 345 views
茶樓飲茶食點心要好食🤤最鍾意當然系環境要夠舒服💜一入到就見到條裝潢典雅既長樓梯🌟舉辦宴會包場✨百日宴✨婚禮✨團體聚會及社團聚會👍🏻真系幾唔錯🩷趣緻荔枝百花球超級推薦👍🏻外型真的跟荔枝一樣😂內饀滿滿新鮮蝦肉🍤 外層經過油炸🔥形成金黃色酥脆外皮💥充滿濃郁蝦鮮味~口感柔軟滑嫩🩷鮮蝦炸雲吞雲吞皮薄韌香脆💥內餡鮮蝦柔軟相結合~味道鮮嫩可口💜蟲草花上湯鮮竹卷鮮竹卷配搭蟲草花湯底鮮甜無比🤤腐皮柔韌~餡料滑嫩👍🏻🩷宮廷藥膳鳳爪炖煮過的鳳爪變得非常軟嫩✨肉質彈牙🌀吸滿藥膳香氣💨風味獨特💜碧玉鮮蝦腸粉滑嫩腸粉皮質地柔滑☁️薄而韌~脆嫩蝦肉鮮甜美味
茶樓飲茶食點心要好食🤤最鍾意當然系環境要夠舒服💜

炖煮過的鳳爪變得非常軟嫩✨肉質彈牙🌀吸滿藥膳香氣💨風味獨特

💜碧玉鮮蝦腸粉
滑嫩腸粉皮質地柔滑☁️薄而韌~脆嫩蝦肉鮮甜美味
2024-10-18 1051 views
▫️放假同屋企人去左銅鑼灣一間幾華麗嘅酒樓飲茶~裝修佈置好有擺酒feel好grand🤣 黎呢到宴會都唔錯😼 而且點心都幾精緻,撞岩下午茶時間都幾抵食😆🫖 下午茶茶位 $15/位🦀 蟹粉小籠包 $38▫️小籠包一籠一粒!內餡充滿蟹粉而且爆晒汁😳 夾起要小心啲,如果唔係就會好似我咁滴走晒啲汁🫠🦀 蟹粉蝦多士 $68▫️估唔到係成兜蟹粉上😂 可以直接加落蝦多士食,大大啖蟹粉好滿足🥰🌸 趣緻荔枝百花球 $38▫️造型好靚真係成粒荔枝咁🤣 咬開先知係蝦膠,都幾彈牙~🐣 雞粒鮑魚酥 $38/ 隻▫️成粒鮑魚好足料😳 而且煮得幾淋,酥皮仲好脆!🥟 星海薈蝦餃皇 $32▫️蝦餃皮加左金箔點綴好精緻✨ 入面包住大大粒鮮蝦幾好食🦐 🦐 櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38/雪山叉燒焗餐包 $30/桂花蜜脆麻花 $18▫️軟糯腸粉包住銀蘿脆脆,外軟內脆口感好豐富😋 叉燒餐包裝滿香甜叉燒🥸 脆麻花口感香甜,食落有啲似蛋散🤣🥭 芒果楊枝甘露 $42/生磨蛋白杏仁茶 $38▫️楊枝甘露幾多芒果肉,但偏多奶~杏仁茶都幾滑,杏仁味幾香🫶🏻

🫖 下午茶茶位 $15/位

🦀 蟹粉小籠包 $38

🦀 蟹粉蝦多士 $68

🌸 趣緻荔枝百花球 $38
▫️造型好靚真係成粒荔枝咁🤣 咬開先知係蝦膠,都幾彈牙~

🐣 雞粒鮑魚酥 $38/ 隻
▫️成粒鮑魚好足料😳 而且煮得幾淋,酥皮仲好脆!

🥟 星海薈蝦餃皇 $32
▫️蝦餃皮加左金箔點綴好精緻✨ 入面包住大大粒鮮蝦幾好食🦐

🦐 櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38/
雪山叉燒焗餐包 $30/
桂花蜜脆麻花 $18

🥭 芒果楊枝甘露 $42/
生磨蛋白杏仁茶 $38

星期日歎茶~喺銅鑼灣剪完頭髮,銅鑼灣食嘢我自己去攞位先,侍應生知道,我一個人攞三個位,好緊張話90分鐘交枱講咗幾次🤣 放心我哋一定交到😊坐低,叫咗茶之後佢放咗一個大煲🍵 同一壺滾水~我呆咗一呆,原來係要自己再淥一次啲餐具即係驚我哋唔信佢,要親自處理😅我心諗:點解唔用紫外光燈呢?🔸#鳳爪排骨飯 原個煲仔上,飯粒粒分明,又有飯香排骨都好多,鳳爪有兩隻咁大煲都好抵👍🔸#星海會蝦餃王有金箔喺上邊,更顯高貴皮薄,蝦肉彈牙;40幾蚊有四件其實好抵食👍🔸#雪山焗叉燒餐包 外皮香脆鬆軟,一口咬下入邊嘅叉燒好多空氣感,唔錯🔸#厚切叉燒腸粉 腸粉皮都算鬆軟,唔會c實實鍾意叉燒腸粉裏面嘅芫荽有少少喺裏面提香,令到成件腸粉更加出色🔸#黑蔗糖馬拉糕鍾意原籠上嘅馬拉糕鬆軟又帶着淡淡的甜味🔸#老乾媽蒸鳳爪 正常鳳爪嘅味道,鳳爪亦都腍身唔會太硬#值得一提係我飲嘅係壽眉#佢嘅茶葉絕對唔少#飲得濃茶嘅我都要不停加滾水溝淡#正常一間嘅酒樓
星期日歎茶~

喺銅鑼灣剪完頭髮,銅鑼灣食嘢
我自己去攞位先,
侍應生知道,我一個人攞三個位,好緊張話90分鐘交枱
講咗幾次🤣 放心我哋一定交到😊

坐低,叫咗茶之後
佢放咗一個大煲🍵 同一壺滾水~
我呆咗一呆,原來係要自己再淥一次啲餐具
即係驚我哋唔信佢,要親自處理😅
我心諗:點解唔用紫外光燈呢?

🔸#鳳爪排骨飯
原個煲仔上,飯粒粒分明,又有飯香
排骨都好多,鳳爪有兩隻
咁大煲都好抵👍

🔸#星海會蝦餃王
有金箔喺上邊,更顯高貴
皮薄,蝦肉彈牙;40幾蚊有四件其實好抵食👍

🔸#雪山焗叉燒餐包
外皮香脆鬆軟,一口咬下入邊嘅叉燒
好多空氣感,唔錯

🔸#厚切叉燒腸粉
腸粉皮都算鬆軟,唔會c實實
鍾意叉燒腸粉裏面嘅芫荽
有少少喺裏面提香,令到成件腸粉更加出色

🔸#黑蔗糖馬拉糕
鍾意原籠上嘅馬拉糕
鬆軟又帶着淡淡的甜味

🔸#老乾媽蒸鳳爪
正常鳳爪嘅味道,鳳爪亦都腍身唔會太硬

#值得一提係我飲嘅係壽眉
#佢嘅茶葉絕對唔少
#飲得濃茶嘅我都要不停加滾水溝淡
#正常一間嘅酒樓
2024-10-07 974 views
位於銅鑼灣利舞臺酒家《星海薈》裝橫富麗堂皇,一入去就見到一條華麗嘅樓梯同水晶燈,好適合宴會包場/百日宴及辦婚宴等等,一定唔會失禮下午茶嘅點心好多樣化,又有特式ღ趣緻荔枝百花球 $38好趣緻,荔枝造型,外層脆卜卜,入面放滿新鮮爽彈嘅蝦肉,好有口感ღ雞粒鮑魚酥 $38@面頭嘅鮑魚入口軟滑彈牙,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味ღ星海薈蝦餃皇 $32蝦餃晶瑩剔透,加上面頭嘅金箔更高貴吸引🤩蝦肉新鮮爽口ღ南翔小籠包 $30小籠包有3粒,每粒都有滿滿肉汁,肉餡食落鮮香十足!ღ蒜香芥末明蝦角 $38蝦角脆卜卜,入面嘅蝦肉同樣新鮮又彈牙,加上芥末味香濃,好滋味ღ櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38外層柔軟嘅腸粉包住銀蘿脆皮入口脆身,銀蘿脆皮層次十足,加上櫻花蝦,口感豐富ღ 老乾媽蒸鳳爪 $30鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味用老干媽醬汁調味,味道濃郁ღ甜品杞子桂花糕 |鮮芒果布丁|芒果楊枝甘露|甜品都有好多選擇😍揀咗3款,杞子桂花糕味道清甜可口,鮮芒果布丁充滿濃郁鮮芒果香,口感滑溜,芒果楊枝甘露香甜又帶點清爽
位於銅鑼灣利舞臺酒家《星海薈》

下午茶嘅點心好多樣化,又有特式

ღ趣緻荔枝百花球 $38

ღ雞粒鮑魚酥 $38@
面頭嘅鮑魚入口軟滑彈牙,下層嘅雞粒酥咬落香酥惹味

ღ星海薈蝦餃皇 $32
蝦餃晶瑩剔透,加上面頭嘅金箔更高貴吸引🤩蝦肉新鮮爽口

ღ南翔小籠包 $30
小籠包有3粒,每粒都有滿滿肉汁,肉餡食落鮮香十足!

ღ蒜香芥末明蝦角 $38

ღ櫻花蝦銀蘿脆皮腸 $38

ღ 老乾媽蒸鳳爪 $30
鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味
用老干媽醬汁調味,味道濃郁

甜品
杞子桂花糕 |鮮芒果布丁|芒果楊枝甘露|
甜品都有好多選擇😍
2024-10-04 1297 views
酒樓轉名後第一次幫襯,在未滿座的情況下,整體的員工態度都不合格。在有訂座的情況下,首先獲安排第1張枱,沒有員工帶位。剛坐下員工又要求轉位,一共轉了3張枱。點心紙只有一張,要主動詢問才會給你多一張,難道他們不預計客人加單?上菜放枱邊,沒有固定的上菜位。第一個要求你讓位俾佢上菜,之後的員工又在另一個窄位上菜。上菜時又會整濕枱面的電話。茶好淡,食物質素一般。整體就如街坊酒樓一樣。以這個地段及價錢,實在有更多更好的選擇。
上星期帶了家人去這間位於銅鑼灣利舞臺的中菜酒家慶祝中秋節,裝修富麗堂皇,樓底好高,地方寬敞,菜式精緻,服務也不錯,好適合和家人朋友聚會和宴會包場,最近更推出多款名貴菜式的優惠,當日我和家人去吃晚市,都有很多食客光顧~😉1. 🐣秘製瓦罉蔥油雞 ($98)這個是原隻雞的份量,非常抵食,原價要$288,雞的表面佈滿大量蔥油,雞皮和雞肉都非常嫩滑,配上蔥油醬汁非常惹味,送飯一流,滋味無窮!😋👍🏻2. 🐥紅燒皇子乳鴿 ($68)即叫即炸,皮脆肉嫩,咬開還有肉汁,非常Juicy又入味🤤 乳鴿體積比一般的偏大,更可以沾上淮鹽或喼汁,我覺得不用點都已經好夠味!☺️3. 🐣椒鹽雞軟骨 ($68)即叫即炸,爽彈有咬口,而且都幾大粒,記得趁熱食~這個價錢來說,份量都幾多,送酒一流! 👍🏻4. 🦀招牌白胡椒蟹 ($638)肉蟹好大隻,肉質鮮甜,蟹肉一絲絲,蟹鉗和蟹身都幾厚肉,好香白胡椒味,味道有點辣,喜歡食蟹的朋友不要錯過呀~😉📍星海薈 (銅鑼灣) Lee Gardens銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓 (港鐵銅鑼灣站A出口)電話 : 2811 9181
1. 🐣秘製瓦罉蔥油雞 ($98)

2. 🐥紅燒皇子乳鴿 ($68)

3. 🐣椒鹽雞軟骨 ($68)

4. 🦀招牌白胡椒蟹 ($638)

📍星海薈 (銅鑼灣) Lee Gardens
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓 (港鐵銅鑼灣站A出口)
電話 : 2811 9181
2024-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 秘製瓦罉蔥油雞
  • 紅燒皇子乳鴿
2024-09-30 1220 views
今日我地一家三口過嚟飲茶,星期一不算忙walk in有位。12:12已落單,點知D點心全部逐樣上,我地食完一樣抖一陣再上第二樣,隔離左右D檯都係幾樣嘢一齊上,唔知真係以為嚟左食法國菜!最後一樣泰式炒飯唔知係咪泰國運嚟,等左個幾鐘都仲未嚟,我地話如果無整就由佢啦,又話要幫我地追,xx於是我地又坐係度等落去!D staff淨係識得行嚟行去扮忙,落漏單追單當冇事發生!香港D飲食業staff真係好差!!!!!

2024-09-12 1684 views
位於銅鑼灣利舞臺呢間星海薈,最近同屋企人開餐試過,覺得好值得推介😙 菜式精緻,裝修高級堂皇,連服務態度都非常殷勤✨今次我地試左:🥢招牌白胡椒蟹 $638餐牌上大大張菜式圖片,估唔到隻蟹上碟都係咁大份!🤩 白胡椒味夠香濃,襯托出蟹肉嘅鮮甜,而唔會搶咗蟹肉嘅光芒。蟹肉一絲絲,斤兩足,啖啖肉!兩個人食都好滿足!🥢紅燒皇子乳鴿 $68乳鴿皮脆肉嫩,咬開仲滴住肉汁同油香😋火喉掌握好好👍🏻🥢虎皮尖椒 $68 尖椒浸過陳醋嚟煮,又香又開胃。 🥢羊肝菌燴豆腐 $128羊肚菌夠矜貴又有香味,豆腐燴得完整又夠勾茨,調味出色,襯托清甜豆香。🥢紅燒煲仔翅 $248🥢冰鎮花雕5頭南非鮑魚 $78🥢爽皮勝瓜浸海斑球 $188 呢度嘅樓底高,裝修高雅富麗,仲有環形樓梯同多盞大吊燈,花系佈置最適合壽宴、婚宴、百日宴大開筵席🎊中秋黎呢度食團圓飯都好適合~

🥢招牌白胡椒蟹 $638

🥢紅燒皇子乳鴿 $68

乳鴿皮脆肉嫩,咬開仲滴住肉汁同油香😋火喉掌握好好👍🏻

🥢虎皮尖椒 $68 尖椒浸過陳醋嚟煮,又香又開胃。

🥢羊肝菌燴豆腐 $128

🥢紅燒煲仔翅 $248

🥢冰鎮花雕5頭南非鮑魚 $78

🥢爽皮勝瓜浸海斑球 $188

2024-09-08 1579 views
今日去咗銅鑼灣利舞臺星海.星海薈同屋企人飲下午茶,平日下午去酒樓比較少人,坐得舒服啲,服務員服務當然更好。酒樓屬於長方形擺位,有一個很大的台,仲有一條長樓梯可以影相,好適合結婚擺酒。化皮腩仔$108,個皮脆到好似薯片咁,肉又半肥瘦好嫩滑,屋企人話好好食,仲話應該用假牙都食到。鮮淮山蟹柳棉花雞,有好巨型嘅棉花,雞又好嫩,仲有大大條蟹柳,非常足料。芝士蝦球焗伊麵,非常多芝士,新鮮蝦球又好大隻,配上新鮮洋蔥甜椒夠晒鮮甜,仲好大碟。水晶鮮蝦菠菜餃,點心即叫即蒸,特別好食😋甜品嚟返一個熱生磨蛋白杏仁茶,好香杏仁味,滿足一下另一個胃。

Tea