2018-09-05 2542 views
有朋友係外國返黎話好想食中菜又想食好啲,於是簡左呢間擺左係wish list好耐既mott32。我地無預先訂座,幸好餐廳未full booking,即日打去都仲有位可以訂。因為知道佢個片皮鴨同叉燒好出名,我地係訂座既時候都有preorder埋。可惜我地訂既時候片皮鴨已經售罄,剩返叉燒可以留,與片皮鴨無緣。所以,想食呢兩樣名物既朋友記得早啲打去訂位同preoder。餐廳位於中環渣打銀行中心地下樓層,地鐵站過條馬路已經到,地理位置十分方便易搵。入左棟大廈你就會見到mott32個牌,然後有靚靚既reception姐姐帶你搭電梯到餐廳(當時帶位的是位西方美女)。入到餐廳裡面,所有裝修都好華麗,有中西合璧既感覺。一行二人order左五樣野黑毛豬叉燒 $295老實說,個叉燒只是不過不失,燒汁香甜,有焦香味亦有少少脆口感覺,但肉質都偏瘦同埋比較硬。可能我對佢個叉燒期望太大,顯然令到我有啲失望。小籠包(4隻) $95中規中矩,正常小籠包,有湯汁,但皮厚。糖脆柚皮 $105小妹知道呢道係手工菜,唔係道道都有,好驚喜見到呢到有柚皮食。亦都因為未食過柚皮,所以想試下。可惜小妹對於呢個柚皮就不太喜歡,有澀味,

)。

入到餐廳裡面,所有裝修都好華麗,有中西合璧既感覺。

一行二人order左五樣野
黑毛豬叉燒 $295
小籠包(4隻) $95
中規中矩,正常小籠包,有湯汁,但皮厚。
糖脆柚皮 $105
小妹知道呢道係手工菜,唔係道道都有,好驚喜見到呢到有柚皮食。亦都因為未食過柚皮,所以想試下。可惜小妹對於呢個柚皮就不太喜歡,有澀味,食左兩啖已經放棄。

糖脆柚皮

煙燻黑鱈魚 $260
全場最好食係呢道菜,有視覺效果同煙燻味之餘,鱈魚炸得夠脆身,魚肉保持嫩滑,酸酸甜甜好開胃。

阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯 $230
炒飯乾身,都有少許鑊氣,除左用料較矜貴外,但唔係好食得出蟹肉味,似蔥花蛋炒飯。係好味既,不過似住家飯感覺多啲

阿拉斯加蟹肉飛魚籽炒飯

總結係食物質素中規中矩,不要抱太大期望就可以了。如果齋看食物質素呢個價錢就偏貴,但中環地段加華麗裝修同服務都係呢個價位水平啦。想食環境都可以一試既
2018-08-20