2023-03-13
今日呢間餐廳,它們的裝修同門面而且還有室外眺望境觀的坐位十分吸引,行過就自然會被吸引入去CHILL下。餐廳有室內和室外兩個部份,大部份都擇選室外位置去感受一下康城既風景。(但大家要接受不是每張櫈都有坐墊,沒坐墊下坐著一間間有洞的藤椅有一種不舒服的感覺。當問那位略肥的侍應,佢話唔係張張都有,就是一早沒客人坐亦唔會提供多個坐墊出來讓客人坐得舒服D)。到手機點餐,其實已經好多地方用緊,但係呢度系統特別差,明明點了的的餐,卻竟然可以連出多個(係多幾倍的同一款餐),其實沒可能2個人叫咁多個餐吧!店員如果細心一點的話其實可以跟客人去確實一下(但剛才態度扮好語氣,亦逼人就範的那位職員,由帶位先叫你坐一張室外直沖門口的一張枱(個個客都要求唔坐呢張,坐另一張,若果你唔要求就會就範了,要求的話明明大把位置都會說係咁多位,個d未開住又或者沒位架喇,以及坐墊沒有可提供等情況)。他相對其他侍應態度比起來就能看得有明顯分別吧。其他侍應發覺點餐問題,例如剛才所說出錯多次order後其他侍應都會幫客人取消,但偏偏幾枱佢都會接手返夾硬迫左個客要左沒點過的order。在一小時過程中內,看著多枱都會說餐已完全整好全部,不能
他相對其他侍應態度比起來就能看得有明顯分別吧。其他侍應發覺點餐問題,例如剛才所說出錯多次order後其他侍應都會幫客人取消,但偏偏幾枱佢都會接手返夾硬迫左個客要左沒點過的order。在一小時過程中內,看著多枱都會說餐已完全整好全部,不能取消,你要埋呢2碟,最多其餘幫你取消。還有他們會3位職員圍在一枱迫人要,令你好唔舒服的感覺簡直未在餐館見過,更可況較高級的餐廳。
他還有附帶比說話你聽的係,因為整左好耐,你一定要要左佢,個刻我也感到驚訝,5分鐘未夠送到咁多個餐出來,還說整左好耐。是一早整定迫客嗎?
講回全日早餐同香辣青醬意大利粉。
先說全日早餐,煙肉其實做得很香脆,但味道上有D燒焦的苦味,還有麵包亦很明顯吃得出烘燶的味道,其中一碟還有頭髮,很生氣,算吧!就因不想再掃興,就當頭髮自己掉落去算吧!(所以另一碟多出來的沒有吃全部)
不過都有d好嘅,車厘茄是有燒過,很多汁,選材應該不錯,不會很甜,但不是很酸,而糖心蛋顏色及味道不錯,香腸是粗身有口感,味道方面唔錯,但帶點鹹。沙律也是鹹味的,成個早餐只有糖心蛋是甜的,其他由麵包到沙律都是鹹,吃完整個就會覺得越食越鹹,除沙律汁什麼汁都沒有亦沒有牛油果占等,加上烘燶的麵包,越食越亁。
另外香辣青醬意大利麵,味道不錯,味道足夠,而且其實唔辣,是有點辣椒的香味,整體感覺不錯。不過吃到最後,會見到成碟底都係油,超誇張。
老實說,一開始都是被環境吸引,其實食物質素應該是其次,但以$148一個咁嘅全日早餐以及$128一碟意粉,再迫我打孖食收錢,店員亦咁嘅服務,大家要想想是否值得呢?那早餐消費比中環酒店還貴,在沒有order飲品之下,再加埋個真正自己點的cheese cake共賣單$700。