2013-04-05
以前來過這家甜品店,感覺甜品很有創意及心思。今次獲邀來到試食活動,應該頗有驚喜!難道這隻就是傳說中的甜牙牙 ;)﹣﹣﹣Valrhona朱古力木糠布丁批粒粒芒果木糠布丁批紅豆綠茶木糠布丁批配綠茶雪糕跟傳統的木糠布丁,最大分別是層次較多,還可以同時吃到綠茶紅豆或者他水果滿足升級! 還得一提,綠茶味非常突出,相信用上日本產的綠茶粉才有這種食味!﹣﹣﹣完熟Classis心太軟Valrhona都算是公認最好的朱古力原材料品牌用上85﹪多濃度朱古做外殼,流心用55﹪朱古力外殼充滿可可香味,苦味適中~ 內裡入口軟滑可算是極品享受! 愛吃黑朱古力的朋友必會非常喜歡!﹣﹣﹣流心芒果粒粒布丁荔枝流心布丁士多啤梨心布丁流心布丁設計非常特別,軟滑的布丁外層,包著鮮制的果汁及果肉雖然靈感取自心太軟,但食感卻截然不同~ 非常清新﹣﹣﹣三式蕉焗杏仁片片朱古力窩夫士多啤梨朱未力脆脆朱古力窩夫紅豆綠茶窩夫介紹時提到師傅(不是我)用上日本低筋粉,愛吃的我一聽之下十分驚奇!因為日本低筋粉價值遠比一般麵粉貴,用作餐廳食材的確罕見!這裡的窩是新鮮制造,最特別的地方是較厚,可以清楚享受到外脆內軟的兩種層次士多啤梨醬是自家制,香甜
今次獲邀來到試食活動,應該頗有驚喜!
難道這隻就是傳說中的甜牙牙 ;)
Valrhona朱古力木糠布丁批
完熟Classis心太軟
用上85﹪多濃度朱古做外殼,流心用55﹪朱古力
外殼充滿可可香味,苦味適中~ 內裡入口軟滑
可算是極品享受! 愛吃黑朱古力的朋友必會非常喜歡!
流心芒果粒粒布丁
雖然靈感取自心太軟,但食感卻截然不同~ 非常清新
三式蕉焗杏仁片片朱古力窩夫
因為日本低筋粉價值遠比一般麵粉貴,用作餐廳食材的確罕見!
士多啤梨醬是自家制,香甜之餘保留有士多啤梨香
不過大家最喜歡的,都要三式蕉,還是香蕉跟朱古力較合襯!
香橘配Valrihna朱古力碎Pancake
Pancake厚薄啱啱好~
薑汁梳乎里
細細份一個人食之餘個胃仲有位食試其他甜品~
薑汁味突出而唔太辣,最抵讚係焗完出嚟,一直都無下塌~
但入面同樣係軟滑~
宇治金時雪花冰
由於雪花冰唔係小弟所愛,難以批評~
但聞得出個綠茶好香濃~
﹣
賣相好靚,老細話呢個係新recipe
蛋白發得相當之好,夠企身之餘又食唔到糖粒喺入面~
我平時不嬲唔中意食蛋白,但呢個又OK喎!