2009-03-03 497 views
最愛宵夜時分去榮記整番碗外賣~ 仲記得第一次食佢時, 係抱零希望! 只係唸住求其搵D野食, 點知番到去一揭開個蓋... 嘩~D香味即刻撲面而黎!!!牛肉豬肉丸粥: D牛肉即刻生滾, 生熟程度啱啱好; 豬肉丸就夠實淨且爽口, 正! 而且碗粥有D薑絲同生菜絲, 唔會成口肉, GOOD!蠔仔粥: 嘩!真係佑佢唔到... D蠔仔雖則稱為"仔", 但係都唔箅好細粒, 而且粒粒都好有鮮味, 每碗既數量又唔少, 抵到爆!生滾滑雞粥: 由於D雞攞去滾前, 師傅會稍微煎一煎D雞, (哈哈...我見到~)所以D雞肉都好香口, 而且每舊都仍然保持滑溜! 可惜我就嫌佢較油...田雞粥: 呢個都唔錯, 可惜食粥要幔慢lun骨, 其實好麻煩!! 但係味道係唔錯架~淨雲吞水餃: 佢D雲吞水餃隻隻都好足料, 而且D饀好新鮮, 一碗幾下就食唒lu~ 好味!講真榮記D粥又綿又滑, D餸又多又新鮮, 價錢又夠合理... 唔該某連鎖難食海X粥店盡快關門大吉, 打倒垃圾粥同石頭油炸鬼!!

$20 (Last Night Supper)
  • 各款生滾粥