2021-07-23
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇹🇼 𝔸𝕦𝕥𝕙𝕖𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝔽𝕠𝕠𝕕 @ 🌟 稻埕飯店 《👽食神大媽食台灣菜》⠀.💁♀️ 圖片展示美食為:鵝不是鴨肉 HKD 108 🦆鮑魚日月魚椰青燉雞 HKD 128 🥥滷肉台梗米飯 HKD 30 🍚飲品 🥤- 蜂蜜金鑽鳳梨汁 HKD 38 🍍- 時令水果茶 HKD 42 🍓.👽 大媽相信大家疫情以來無得返鄉下一定好悶,想食鄉下美食,大媽就每次都去令呢間令大媽回憶台北大稻埕,位於尖沙咀嘅稻埕飯店。最近先知道原來佢前幾個月起銅鑼灣開左新分店,當然要黎試下啦!.🦆 呢度最出名嘅就係佢直接由台灣直送嘅滷水醬埕所製作嘅白滷水鵝,仲要改個好笑名叫「鵝不是鴨肉」😂 D鵝肉以秘方白滷水、丁香、老薑浸製,唔單止可以解去鵝嘅油膩感,D鵝肉仲要好嫩。🤤.🥥 你有無試過一個燉椰子入面有兩舊鮑魚?呢個「鮑魚日月魚椰青燉雞」就真係好驚喜啦!仲要燉椰子D湯好好好清甜,裡面D鮑魚同雞好嫩好鮮,加埋就係真正嘅鮮甜呀!😋.🍚 點解咁鍾意呢間另一個重要原因係佢用嘅米係起台灣稻米比賽攞過冠軍,由台灣直送嘅「台硬九號米」!特別煙韌,一年先得兩造,真係
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁♀️ 圖片展示美食為:
鵝不是鴨肉 HKD 108 🦆
鮑魚日月魚椰青燉雞 HKD 128 🥥
滷肉台梗米飯 HKD 30 🍚
飲品 🥤
- 蜂蜜金鑽鳳梨汁 HKD 38 🍍
- 時令水果茶 HKD 42 🍓
🍚 點解咁鍾意呢間另一個重要原因係佢用嘅米係起台灣稻米比賽攞過冠軍,由台灣直送嘅「台硬九號米」!特別煙韌,一年先得兩造,真係粒粒皆辛苦!食台灣菜有靚米送飯真係好緊要,而大媽必點就係經典「滷肉台梗米飯」!靚米再配上秘方滷肉醬汁,絕對同好多競爭對手即刻高下立見!👍
🥤 飲品都好出色,尤其蜂蜜金鑽鳳梨汁,完全唔會好似一般鳳梨汁咁酸,仲要有果肉!🍍 時令水果茶就一如以往足料,茶底仲要好香濃,夏天飲好消暑呀!🌞
😌 呢度嘅裝修飯店用上醬埕、稻穗,滿滿台灣大稻埕風味,絕對令大家好似返左鄉下一樣。🇹🇼
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️