2021-09-13
今晚同朋友行街shopping,超市出嚟之後聞到好香嘅牛扒味,原來旁邊有間岩盤牛扒,索性就入去覓食啦。門面都已經好吸引好大隻牛頭~咁食新野就肯定睇菜單先啦,咁菜單都有各種牛嘅部位俾你揀嘅,按照Gram數計算價錢。入去入面冇人serve,自己搵位坐低,揀好食咩之後就可以去收銀落單俾錢。我就揀咗肉眼扒,而我朋友係鰻魚愛好者,咁就梗係試吓佢嘅鰻魚丼啦。落單之後,睇call機等攞餐。朋友嘅鰻魚溫泉蛋丼先到,睇落都好吸引。鰻魚好入味,少骨,好正;溫泉蛋撈飯都好一流。我嘅肉眼扒餐就更加豐富。厚切肉眼扒加蒜油,鐵板上。牛扒封邊煎香,肉質細嫩多汁,然事關我更喜歡熟少少,可以切開放係鐵板上一陣就啱啱好,建議女仔可以切細啲,方便入口,因為對女仔黎講都真係好大份。開頭我只係加咗醬汁同埋蒜蓉都好好味,後來我發現枱面有岩鹽同埋黑胡椒,索性加埋落去一齊調味,更別有一番風味。配菜沙律同溫泉蛋都好出色,值得一讚。