2022-05-19
今日咁啱係荃灣附近做野,醒起朋友話附近有間餐廳想試,即刻打俾佢約收工食飯,好在佢無約人😌唔算太熟荃灣,好在佢唔算難搵,食完仲好近我小巴站返屋企😃餐廳環境尚算光猛闊落,而家去餐廳好著種枱之間既空間感,好開心安排左我地坐卡位。餐牌主打牛扒西菜,種類選擇都好多,有選擇困難症既我都搞左成10分鐘先有定論😅最後決定同朋友share食。我地叫左美國安格斯CAB肉眼扒同黑毛豬柳肉南瓜意大利飯兩個餐,都有跟湯、蒜蓉包同餐飲,牛扒個set仲有埋沙律🥗要首先讚左個湯先,最初以為會係好一般既羅宋湯,但飲落會咬到紅蘿蔔碎,清清底但好足料,唔係死加茄膏既紅湯,蒜蓉包都整得好食,記得要趁熱食!到主菜出場啦,牛扒一上已經好香牛肉味,首先鍾意醬汁另上可以就咁試左牛肉先,今次叫左7成熟,好驚會整到好硬,但估唔到肉味都仲係好出同完全無硬身既感覺,加埋炸到好脆既薯條真係好正呀🤤仲好貼心地有少少菜可以中和返個油膩感。至於南瓜意大利飯直頭係意料之外地好食,最初個飯黎到時以為得上面幾粒豬柳仲唸住唔夠食,點知原來撈左係飯入面😅個飯加左南瓜忌廉汁食落甜甜地好開胃,抵消返黑毛豬既飽肚感。本身已經飽飽地,估唔到最後成碟食晒😂由於食得太飽
由於食得太飽既關係,只能夠留返下次再有機會黎做野先食到啦。整體黎講都算好抵食,同埋坐得舒服真係好重要,已經唸到下次會想試佢既Burger同豬手啦🤓