2023-07-18 6274 views
酒店嘅自助餐,喺唔同季節都有各種期間限定嘅主題,但講到最受歡迎嘅就梗係以海鮮為主題嘅自助餐啦!今個夏天,都會海逸酒店就以「仲夏海鮮夜市集」作主打,除咗生蠔、龍蝦等海鮮冷盤之外,仲有避風塘海鮮系列,及多款以水果入饌嘅菜式,夠晒開胃惹味。更值得大家注意嘅係,提前預訂可享高達6折優惠呀!新鮮生蠔食酒店自助餐,就梗係唔少得生蠔啦!都會海逸酒店嘅生蠔全部即叫即開,蠔身雖然細細隻,但勝在夠晒新鮮鮮甜,絕對值得encore再encore。魚生刺身就算赤海蝦大大隻,蝦肉鮮甜彈牙,都已經吸引唔到我。因為帆立貝勁厚身,大大隻,一啖擺落口嗰種鮮甜幸福感真係佔據我唔少胃部空間。海鮮冷盤另一個自助餐必須嘅項目,當然係海鮮冷盤啦!回本首推當然係龍蝦,預先開邊,食嘅時候夠晒方便。其他選擇仲有海蝦、長腳蟹腳、螺等。避風塘炒辣麵包蟹今次都會海逸酒店以「仲夏海鮮夜市集」為主題,除咗生蠔、魚生刺身、龍蝦等海鮮冷盤之外,仲有期間限定嘅避風塘海鮮等熱盤海鮮選擇。其中避風塘炒蟹鉗真係充滿大排檔風味,炒得非常香口又夠惹味,而且蟹鉗預先拆好,所以食嘅時候非常方便,話咁快又可以出去再encore!剁椒魚雲魚雲嘅鮮嫩加上剁椒嘅微辣香味,

新鮮生蠔

魚生刺身

海鮮冷盤

避風塘炒辣麵包蟹

剁椒魚雲
魚雲嘅鮮嫩加上剁椒嘅微辣香味,味道恰到好處。入口細嫩晶瑩,魚雲超級嫩滑,加上呢道菜極具功夫,所以值得瘋狂encore!

辣酒煮東風螺
螺肉非常彈牙,味道香辣,非常醒胃。其他嘅熱盤海鮮仲包括椒鹽瀨尿蝦、黃金蝦、金銀蒜蒸扇貝等,真係夠晒豐富。

煎鴨肝配洛神花汁
除咗海鮮之外,回本嘅選擇仲有鵝肝。鵝肝油香十足,非常香口,軟綿嘅鵝肝遇上香脆嘅多士形成強烈嘅對比,口感一流。至於酸酸甜甜嘅洛神花汁,更中和鵝肝嘅油膩感,錦上添花。

燴加州提子牛肋肉
除咗海鮮之外,都會海逸酒店自助餐,更以時令水果入饌的菜式,讓大家開胃消暑。呢個燴加州提子牛肋肉就深受我哋嘅喜愛,牛肋肉燴得好腍,醬汁香甜清新。

天婦羅
以水果入饌,唔通係水果天婦羅?非也!天婦羅有蠔同軟殼蟹兩款選擇,而醬汁則取以蘋果汁或熱情果汁,估唔到同醬汁同天婦羅咁夾。其他嘅水果入饌選擇仲包括蜜瓜凍湯、草莓醬汁烤豬排骨、香橙孜然香草燒春雞等,款款都非常清新,夠晒醒胃。

榴蓮系列
平時坊間唔少下午茶自助餐都以榴槤做主打,但估唔到都會海逸酒店嘅自助晚餐,同樣滿足埋呢個特別要求,咁大家就唔使俾錢分兩餐食啦!榴槤脆脆芝士餅卷、榴槤天使蛋糕等,呢個榴槤甜品上邊放上份量十足嘅榴槤肉,榴槤肉非常新鮮,而且無額外加工,鍾意食榴槤嘅我哋,真係非常滿足。

雪糕
雪糕選用Movenpick,除咗皇牌嘅瑞士朱古力之外,仲有5款唔同口味,梗係要全部試晒啦!

甜品
相信大家都知道,甜品係第二個胃,但都會海逸酒店自助餐甜品選擇非常多,真係要多一個胃先夠!特別推介熱情果石榴奶凍、熱情果菠蘿撻、芒果金柚肉楊枝甘露,味道非常清新,為呢個自助晚餐畫上完美句號。
2023-07-13