2023-09-18
自從立秋後,入夜無之前咁熱嚕~最近起中環行街時發現有一間食蛇既傳統餐廳《蛇王芬》,呢間餐廳屹立在港已經八十三年,佢同其他食蛇鋪頭有少許分別,就係有燉湯飲❣️估唔到蛇、燉湯同炒湯係咁夾架😍小妹爸爸好愛飲湯,決定同爸爸嚟《蛇王芬》撐枱腳😊我哋兩個叫左一份「燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅配蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯」、一份燉湯配碟頭飯系列及一碟清炒西蘭花,初初以為一人份量應該唔會大份啦,點知份量十足兩條友差啲食唔晒😂不過勝在湯又好飲、飯又好食🤤不知不覺就食晒✌🏻▫️ 燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅紅色燉盅一路熱住碗湯,蛇湯湯料十足,有玫瑰花、薏米、蛇肉、節瓜、燕窩、蝦、蟹肉,爸爸好西利飲到無味精少鹽,係湯料既原味!有玫瑰花同燕窩養顏又補身🩷🩷▫️ 臘腸蟹肉蛋白炒飯掀開盅蓋,映入眼簾係色彩繽紛,有別一般蛋白炒飯,配料十足,臘腸、潤腸、蟹肉、蛋絲、紫椰菜絲、蔥花,重點係炒到粒粒飯香,連屹立在港六十年既爸爸都讚不絕口👍🏻👍🏻▫️無花果蜜棗豬肺湯燉湯套餐有四至五款特色盅湯揀,第一眼望到《蜜瓜瑤柱響螺湯》可惜賣晒🥺,跟住就揀左今季當造水果《無花果蜜棗豬肺湯》,爸爸話呢個湯坊間較為少有!又一碗足料靚湯😍😍 蜜棗,瘦肉,無花果、雲腿、豬
▫️ 燕窩蛇湯·海鮮節瓜盅
▫️ 臘腸蟹肉蛋白炒飯
▫️無花果蜜棗豬肺湯
燉湯套餐有四至五款特色盅湯揀,第一眼望到《蜜瓜瑤柱響螺湯》可惜賣晒🥺,跟住就揀左今季當造水果《無花果蜜棗豬肺湯》,爸爸話呢個湯坊間較為少有!又一碗足料靚湯😍😍 蜜棗,瘦肉,無花果、雲腿、豬肺、南北杏,香甜可口無味精!小妹飲第一啖已經覺得超好飲🥳🥳
▫️銀芽肉絲炒麵
本身想試跟燒味飯個餐,可惜只做下午三點前,於是乎試吓佢地啲碟頭飯啦。肉絲一啲都唔幼,好似肉片對切😆炒麵都好食,味道方面岩岩好!
▫️清炒西蘭花🥦
繼續行均衡營養路線~叫番碟菜食吓,西蘭花點整都咁好食😋
平時成日聽人講「食蛇好燥喎」「秋冬最好食番碗蛇羹補一補」原來唔係咁樣架,係誤會嚟😮其實~蛇性味平,善行氣活絡,四季可用!即使日後想食蛇但又怕蛇羮既話,不妨嚟《蛇王芬》試吓☺️☺️