2023-09-18
近來工作繁忙,有需要靠食療進補一吓,就嚟咗中環百年老店<蛇王芬>,一邊食一邊養生😛燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)套餐包含<燕窩蛇湯海鮮節瓜盅>同<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>兩味菜,另送<公利蔗汁>,可惜我哋幫襯當晚<公利蔗汁>送晒,無緣一試😖<燕窩蛇湯海鮮節瓜盅>蛇湯玫瑰花香同肉香非常突出,湯頭清澈,飲落令人好快暖身🥰 海鮮節瓜盅含有多款矝貴食材如燕窩、蟹肉、乾瑤柱、蝦肉等,口感層次非常豐富,滋陰營養值爆燈🤩 老闆娘向我哋介紹蛇湯嘅益處,同埋精選節瓜(全年收成,性質適合唔同體質食客食用)、玫瑰花(紓肝鬱)等入饌嘅心思,令我哋都十分讚嘆<蛇王芬>美食嘅保健價值🥺<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>好有鑊氣,配料份量毫不吝嗇,各散發獨有鮮美,飯粒分明唔油膩,美妙😍經典太史蛇羹 (每碗) ($140)蛇肉十彈牙,同市面其他蛇羹相比,<蛇王芬>嘅蛇羹肉香好濃,感覺沉實、偏鹹唔甜🍲 加上各樣配料如木耳絲、果皮,食落足料,味道天然😇西檸煎軟雞 ($140)傳統老
燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 ($188)
經典太史蛇羹 (每碗) ($140)
西檸煎軟雞 ($140)
傳統老店中菜總係有獨特吸引力,今次我哋食蛇肉之餘,再叫多味<西檸煎軟雞>拌本身都好多料嘅<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>食,真係好為食🤭
雞肉炸得香口得嚟,內裏多汁肉嫩香甜😍 嘅香檸醬好清新,夾埋同係行 light 路線嘅<蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯>一齊食,完全冇食滯嘅問題😋
<蛇王芬>堅持繁複的傳統手藝做出真材實料嘅美食👨🏻🍳 又與時並進配合香港都市人嘅需要揀選時令食材入饌🐍🫛🍈🥥🫚🧄🐓🐖🐂幫食客享受佳餚同時輕鬆補身,食得多,身體好👏🏻🙌🏻💪🏻🏋🏻