2019-11-11 92 views
係香港咁大個仔都未食過避風塘炒辣蟹,但女友對蟹好有與趣,所以一於黎老字號喜記試一試佢,地方唔難搵,原來附都有幾間辣蟹,但一食就要食老字號----喜記-----餐廳地方幾大,有幾強大圓枱。餐牌第一版已經係最出名既避風塘炒辣蟹,其他海鮮都好吸引,既然黎食蟹就一定要點一隻避風塘炒辣蟹,再加一個蒜蓉炒油麥菜同避風塘炒面。一係就先黎隻炒辣蟹,一上枱我同女友就嘩嘩聲太壯觀。先試配料,炒到好乾身又夠晒味,聽講係用十多種配料炒出黎,對我黎講唔算太辣恰到好處,如果黎碗白飯一定可以食晒佢。好正!!!!再試大蟹鋏,已經預先整開左用手已經可以整開佢,果然係肉蟹,真係好大舊肉!!!!啖啖肉,蟹肉好實有口感,第一啖食蟹肉既鮮味,第二啖配少少避風塘配料,層次感非常豐富。蒜蓉炒油麥菜好夠鑊氣,濃濃既蒜蓉香襯油麥菜真係一絕,油麥菜新鮮爽甜,一D老既感覺都無,師父炒工一流!!最後驚唔夠飽所以叫多個避風塘炒面,炒面炒到好乾身口感好好,我鍾意再額外加炒蟹既配料一齊食,味道好夾,而且份量岩岩好,兩個人清晒枱上所有野岩岩好飽晒,十份之滿足!!!下次可以帶屋企人黎再食過,真係一試番唔到轉頭無得彈!!!!

餐廳地方幾大,有幾強大圓枱。

餐牌第一版已經係最出名既避風塘炒辣蟹,其他海鮮都好吸引,
避風塘炒辣蟹

一係就先黎隻炒辣蟹,一上枱我同女友就嘩嘩聲太壯觀。
先試配料,炒到好乾身又夠晒味,聽講係用十多種配料炒出黎,

蒜蓉炒油麥菜

避風塘炒面

下次可以帶屋企人黎再食過,真係一試番唔到轉頭無得彈!!!!
2019-11-08
避風塘炒辣蟹