2016-11-06 698 views
住係九龍城有多好, 同住係附近既朋友仔按完腳仔後比我地發現開左間新野, 仲要係食蠔同有刺身食tim, 同區無幾多間有得食蠔既餐廳, 胃食既我地緊係諗都唔洗諗就衝左入去啦~~以同區黎講呢度算數一數二豪裝呀! 餐廳坐位並不多, 太約只有三四十個, 所以位與位之間非常有空間感, 無論同女朋友黎食飯定三五知己黎眾下舊吹下水都係唔錯既選擇~~餐廳以工字形格局, 中間位置就是師傅開蠔既地方,全開放式既設計, 所以可以欣賞到師傅開蠔既英姿, 旁邊亦擺放左不同種類既蠔係度, 據師傅說, 佢地開蠔既方法不是坊間那種, 浸過冰水從蠔既底部開, 佢地係採用日本傳統既開蠔方法, 不用浸冰水, 所以d蠔係特別鮮甜同可以完全保留海水既味道!! 呢度既蠔選擇也不少, 除一般法國或澳洲等地既蠔外, 原來呢度係主打廣島蠔的, 老闆話日本既蠔都唔錯, 建議我地可以點來試試~~大吟釀清酒     HK$320一直都唔太喜歡飲清酒既我, 見朋友ORDER左就試少少啦~~ 嘩! 我竟然入到口喎......              一般清酒都比較濃烈, 但呢隻清酒個味比較淡, 所以我覺得幾啱女仔飲, 而且用黎盛載清酒既器皿都好
大吟釀清酒     HK$320
              一般清酒都比較濃烈, 但呢隻清酒個味比較淡, 所以我覺得幾啱女仔飲, 而且用黎盛載清酒既器皿都好別緻, 非常吸睛呀~~
生蠔
廣島小町  Komachi    2L    HK$78隻
French La Reine     HK$78隻
French KYS Marine    HK$68隻
黎自日本既廣島小町 Komachi 2L, 非常之豐滿大隻, 而且海水味濃, 口感好爽好滑同非常Juicy

黎自法國既特級女皇 French La Reine, 都非常肥美結實的, 海水味好重, 所以有點偏咸, 餘韻相對較濃, 非常Creamy

同樣黎自法國既 French KYS Marine , 雖然 size比其他個兩款蠔細,  但都算厚身, 淡淡海水味, 非常之鮮甜
廣島蠔
江田島  Etajima   HK$48隻
黎自日本既江田島 Etajima , 一般蠔既大細, 海水味濃, 而且超級鮮甜, 以鮮甜取勝~~

蠔門什錦刺身
蠔門什錦刺身    HK$318
呢盤蠔門什錦刺身都好有份量呀!! 有牡丹蝦,帶子, 三文魚腩, 吞拿魚, 油甘魚, 劍魚腩, 北寄貝, 八瓜魚同海草~~
             每樣好非常非常之新鮮, 我特別鍾意食劍魚腩, 魚味非常突出, 魚油飽滿, 肉質爽滑, 口感超正!! 另一被點名既就係帶子, 又大粒, 鮮味無窮, 好滑,  勁想食多幾片呀~~

牛舌
牛舌                HK$38串
串燒我必點牛舌的, 呢度既牛舌燒後仍然好Juicy同好爽~~正~
西班牙火腿
西班牙火腿     HK$68
因為好耐無食過, 見到呢度竟然有, 就order黎試下啦~~ 雖然無主力做西餐既餐廳甘好食, 但都叫不過不失, 而且勝在價錢真係好大眾化, 不妨一試呀~~
燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾     HK$48
燒到勁香脆又煙煙韌韌, 唔洗講當然配酒飲就一流呀~~

今晚簡直太滿足啦~ 一定會再黎食呀!!
生蠔
廣島蠔