2022-05-25 1755 views
今日食咗朱敏記,我哋嗌咗一個香辣味嘅烤魚,條魚都多肉得黎同埋得中間嗰條大骨,今日食起嚟都唔會好麻煩同多骨,味道都唔錯,配菜有寬粉豆乾,最特別係有鴨血,整體評分都好唔錯,但係可能係因為小辣嘅關係試唔到佢個辣味正唔正宗(7/10)新疆羊肉串,佢嘅羊肉一啲都唔羶,上邊灑滿左辣椒粉,孜然粉等的香草味,真係有幾分大陸食到嘅味道。(8/10)農家大盤花菜,係用咗福建菜花,蒜蓉同辣椒,用大火爆炒,雖然佢選用好簡單嘅材料,但係佢嘅鑊氣係令到呢一個菜式生色不少。( 9/10)川味水煮牛肉呢,同一般出邊食到嘅水煮牛肉都差唔多味道,佢入邊就有薯粉芽菜同牛肉,整體嚟講都唔錯(6/10)外婆菜雜糧包,第一次食呢個菜式,外婆菜係湘菜入邊好出名嘅材料,抱着好奇心就想試吓啦,唔知係咪我期望過高,一嚟又可能冇食過出邊其他嘅,冇對比,完全感受唔到湘菜嘅特點,所以呢個係有啲失望。(3/10)香辣煸肥腸,肥腸就炸到脆卜卜,有啲似辣子雞嗰種,佢啲腸都唔會話好大浸內臟羶味,整體都OK。(6/10)