2023-06-23
見到有日式拉麵, 我鍾意食日本嘢,就入去試下, 想柯打嘅時候, 啲侍應已經做到燶口燶面, 啲眼神但有殺氣㖭, 都唔緊要喇。 都係想食好嘢啫, 都唔計較服務喇。現場得三四個客, 好多都已經食緊拉麵, 我地一行兩人, 拉麵煮兩個字三個字, 賣相都唔錯,非常期待, 我叫鰹魚湯底, 朋友叫胡椒豬肚湯底, 加多一客餃子。胡椒豬肚湯底唔差, 但係個湯底 胡椒味太重, 湯汁比較傑, 唉, 個半生熟蛋我哋兩個食完個肚都唔係好舒服, 最搞笑嘅就係一百零蚊嘅拉麵, 我哋以為係日本拉麵,但佢係用香港製造嘅xx 蕎麥麵底或伊麵底做。 好食就話無乜所謂, 但其實真係好難食, 完全無日本嘅拉麵咁嘅感覺, 點解裝修要做到好似日本拉麵咁呢。 重點係嗰兩片肉, 完全係凍冰冰, 啱啱喺雪櫃攞出嚟就畀人食。好啦, 講返鰹魚湯底拉麵, 個湯底極少, 水位唔過個面底,又結又難食, 雪藏 豬肉味仲要好犀利, 後尾我真係食唔落。講埋個餃子簡直就係 好唔掂, 雪藏肉淋bet bet, 一啲都唔香口, 一啲都唔似食緊餃子,完全冇乜味嘅。埋單要二百九十幾蚊, 真係寧願食隔離pepper lunch好過。