2018-09-02 96 views
因為就快出發去日本,最近都忙住整理行程,安排下係日本食d乜,當中搵左好多食拉麵既餐廳,越搵越想食。。。今日就唔理咁多,食番餐拉麵頂下癮先!朋友之前已經推介過我食呢間豚道樂,趁今日過開黎荃灣,就同男朋友黎會一會佢。我地好好彩,未夠7點黎到,仲有位✌🏻,坐左陣7點已經full 晒,仲有其他客人要等位。自己剔order紙好方便,想要乜口味、加減配菜,都係自己話事。湯底都有咁多款,揀d期間限定就岩晒,驚下次再黎無得食。首先黎左飲品,爽!左: 信州蘋果梳打右: 山梨桃梳打特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (曲麵、硬麵):先試啖湯,湯頭有濃郁蝦味加上少少蕃茄味,夾起拉麵都可以掛住d湯汁,加上曲麵咬勁足、有彈性,成碗麵味道豐富鮮甜。當然仲要講下d配料,🍜松葉蟹肉: 好多,食晒拉麵以為無啦,點知仲有係底,好鮮甜,啖啖肉,無諗過拉麵店會有咁新鮮既蟹肉食。🍜豬腩肉x1,豬肩肉x2: 特別要講下豬肩肉,係香港未食過一間拉麵整既豬肉/叉燒咁好食,個樣睇落無乜脂坊,但食落勁淋又滑,有肉味,本身無太多調味,但索上湯汁更加好食。另外豬腩肉都不錯,不過豬肩肉太有驚喜,難免被比下去。🍜其他配菜有,2塊紫菜、半隻溏心蛋、紫洋蔥,

湯底都有咁多款,揀d期間限定就岩晒,驚下次再黎無得食。

首先黎左飲品,爽!

左: 信州蘋果梳打

右: 山梨桃梳打

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (曲麵、硬麵):

當然仲要講下d配料,
🍜其他配菜有,2塊紫菜、半隻溏心蛋、紫洋蔥,仲有好似係沙律菜既菜: 好清新既感覺,特別係紫洋蔥,有微微辛辣感,好夾碗麵,配菜同一般拉麵好唔同,平常既木耳、粟米、筍,通通都無,好有新鮮感。

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵

溏心蛋,煮既時間,just fit,完全做到溏心效果,甜甜的,加分!

特上海老湯拉麵 (直麵,普通軟硬度):

湯頭同樣濃郁,但蝦味更加突出,因為多左d櫻花蝦令成個湯更加鮮甜,男朋友揀左直麵,比曲麵顔色白d,幼身d,但我還是比較喜歡曲麵既煙韌口感。

🍜豬腩肉x1,豬肩肉x2: 食評同上,同場加映,拉開豬肩肉同豬腩肉勁大塊,大塊到拉麵都見唔到。
🍜其他配菜: 2塊紫菜、半隻溏心、櫻花蝦、大量葱,好味。

特上海老湯拉麵

貪心試埋小食。
🍜炙燒芝士豚肉: 芝士控當然唔會錯過,紫菜配上豚肩肉加上眼見最少有兩種芝士。

起初有點無從入手,最後好似三文治咁對摺食,芝士味勁重極邪惡!三樣加埋一齊食,三種口感,好正好特別!

炙燒芝士豚肉

🍜日式餃子:其實已經好飽,但見到脹卜卜既餃子,餡料有豬肉同椰菜,椰菜還有d爽爽的。

沾上醋食,一d膩既感覺都無,yummy!

日式餃子

從來去拉麵店都唔會要求有咩服務,今日落單員工落完單見我著住外套,就問我駛唔駛俾杯暖水我,好窩心,值得一讚!👍🏻

呢度既拉麵俾我感覺好有新鮮感,比起傳統既拉麵我我更喜歡,好出色,好有heart。下次我要挑戰下青bb既日本芥末拉麵。

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵
特上海老湯拉麵