2022-10-27
今次試尖沙咀分店,平日夜晚8點零去到唔洗排隊直入坐低。知道呢間嘢主打芋泥芋圓糖水,唔洗點諗都同朋友推介食芋泥芋圓,只係配搭上要花啲心機睇餐牌,五花八門,睇你想食乜嘢!上次食旺角分店,係前枱嘅店員都唔會點理你,好被動地自己入去坐,再出黎點嘢食,今次嗌咗 ✅雙芋仙草奶凍 $45 同埋 ✅五式豆花 (熱) $58,三個人share分量剛剛好,因為每份都幾大盤!雙芋仙草奶凍已經係第二次食,食之前淋啲凍奶,同碗糖水好夾,勁多配料,除咗招牌雙色芋圓,仲有珍珠、仙草、紅豆,中間仲有一球芋泥,好吸引!底下仲有黑糖冰,味道OK,溝返淡,令到成碗野唔會太膩,自己揀中意嘅配料再慢慢嘆!😋然後五式豆花揀咗熱食,但上菜時溫度不太熱,呢樣可能要改善下。自選五款配料揀咗芋泥、芋圓、地瓜泥、小丸子、芝麻湯圓,係晒下面,比豆腐花遮住咗。兩者比較,我中意食呢款多啲!😎