2018-08-19
周末去旺角食乜好,朋友去過【心夜來潮】覺得價錢合理又好味,於是提議再去。位於旺角中心對面,一樓係南記粉麵,二樓就係【心夜來潮】喇,都好方便同易搵。店內裝修無論一枱一椅,一碗一碟,定整個格局亦有中國懷舊特色!我地一行4人,3女1男,一共叫左4個餸1個砂鍋粥。其實仲有好多小菜同小食都好想試,但胃就得一個,為左唔想浪費,唯有下次再食啦。【醬鹵水六小碟】有紅腸、豆腐、豬耳、豬大腸、豬脷同豬腩肉六款。大推呢個拼盤,一行4人都認同鹵得夠入味!夠軟淋!而且唔係冷盤,而係有微溫,豬腩肉食落口都唔會覺得肥膩。連平時唔食豬脷豬大腸嘅朋友都話食得到,大讚好味!【爆炒醬啫秋葵】秋葵係我最鐘意嘅蔬菜之一,冇諗過咁樣炒法咁好味!加左少少肥豬肉碎,辣椒同調味料,秋葵亦處理得剛剛好,爽口而唔會太淋,如果配白飯食一流!(最後我地配左砂鍋粥食,同樣好惹味)【黃金一口炸饅頭】好似好耐冇食過炸饅頭,會推出嘅酒樓買少見少。一口饅頭細細個其實係恰到好處嘅份量,外皮香脆得黎,又唔會覺得入面嘅包太多好乾身,點埋煉奶係無敵嘅食法。【傳統鴨蛋煎蠔烙】呢個蠔餅可以打入我食過最好食嘅蠔餅TOP3(香港地區)!夠乾身,唔油膩!炸至脆口嘅鴨蛋粉
【傳統鴨蛋煎蠔烙】呢個蠔餅可以打入我食過最好食嘅蠔餅TOP3(香港地區)!夠乾身,唔油膩!炸至脆口嘅鴨蛋粉漿,再加上每一口都食到蠔仔,簡單冇得輸!
【潮汕砂鍋粥】最後重頭戲!揀左細Size嘅砂鍋粥$200左右,加左雞件,蟹同鮑魚。其實細Size都好大煲,每人可以都食到2碗粥。蟹同鮑魚嘅鮮味入晒粥,雞件嘅份量亦好多,夠鮮味,好抵食!
總捂黎講呢餐飯好滿意,係會令我食過番尋味,想再黎嘅程度!難怪朋友冇耐之前同朋友食完,咁快又推薦我地黎啦。希望心血來潮保持水準,繼續為我地帶黎一試難忘嘅美味。