2011-10-11
其實已經唔係第一次食,但去過台灣再食返呢度既小籠包,真係不得不寫下此食評首先的驚喜,就是今日星期六食LUNCH,估唔到星期六都仲有SET LUNCH食。兩個人,ORDER左"糖醋排骨"同埋"咸肉粉絲津白",套餐除左跟飯之外, 仲跟埋豆漿或者酸辣湯,而我地今日就選擇左"酸辣湯",個湯酸辣味配岩岩好,正呀!因為個餸唔算大,而我地都好肚餓既關係,我地仲ORDER左以下既食物。頭盤:醉雞小食:小籠包個皮夠薄,但薄得黎唔會一夾就穿,肉汁夠多夠濃味,再配埋個黑醋,味道非常夾鍋貼鍋貼個皮同小籠包個皮要求唔同,鍋貼個皮需要厚返d,個餡d肉唔會太肥,重點係呢度既鍋貼係有好多肉汁,非常好味。蘿蔔絲酥餅即叫即製,食既時候真係要小心。炸得好好,唔會有油淋淋既感覺。個餡勁多一條條既白蘿蔔絲同勁juicy,完全同酒樓或者其他上海食店食既唔同。好似食左好多野?呢間食店有個好處,食物份量好適合二人,又可以叫多幾樣,完全滿足我咩都想食既心態。最值得欣賞的,就是員工有關心客戶的良好心態,事緣我們 order 蘿蔔絲酥餅時,擔心食唔哂,於是隨口說只落單一粒,但員工只是出現一息間疑惑的反應,便繼續落單及親切帶笑容地覆述一次我

頭盤:
醉雞

小食:
小籠包

鍋貼

蘿蔔絲酥餅

最值得欣賞的,就是員工有關心客戶的良好心態,事緣我們 order 蘿蔔絲酥餅時,擔心食唔哂,於是隨口說只落單一粒,但員工只是出現一息間疑惑的反應,便繼續落單及親切帶笑容地覆述一次我們的 ORDER,轉頭另一員工便笑笑口地過來詢問我們是否擔心食得太飽會食唔晒,簡直說中我們所想,當確認我們所憂後,便向我們簡介這蘿蔔絲酥餅其實不太油膩,以我們之ORDER應該不用擔心,然後才向我們解釋原來一客為兩個起,於是我們便改為兩件,結果當然食得晒啦。換著其他食肆員工,一早就於落單時一口同我地說最少兩件起,那有這麼好態度。

ps如果食得辣既,一定要食川味小籠包
2011-10-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$83 (Lunch)