2007-02-25
粉麵檔質素良莠不齊,南記其實算係唔錯,價錢平,味道中上。加上自己個人鍾意啲粉稔身啲,南記幾啱自己口味。1) 雲南小鍋米線($20-$23一碗,睇你喺邊間分店)如果要平平哋的話,南記會係我首選。因為依度啲小鍋米線食到酸味又食到辣味,唔會只重喺一邊。都算唔正宗都唔係問題。啲酸菜夠味,唔會得個樣唔味(之前喺其他平價麵店食同類米線有不快經驗比較)餸方面:a) 牛展- 味道夠得嚟唔會太鹹b) 豬腩肉- 味道夠,廋得嚟又稔c) 春卷- 南記未有舖頭係靠買炸春卷起家,質素緊係有返咁上下啦。春卷大小適中,味道好食唔醒o架!一碗春卷粉麵($13-15, 睇時間日期而定)有4條春卷呀,幾抵食o架!春卷可以散外賣做餸o架!2) 其他粉麵其實一般,湯底不太淡,都可以。不過佢哋可以無限加冬菜(我最愛)、魚露、好味o既辣油、辣醬已經有得加分!浙醋唔會俾啲差你點。佢哋日日換啲醬料o架(我食過某啲麵店試過醋變壞、有死蟲呀,一係就係本身啲醬料味道唔得!)
1) 雲南小鍋米線($20-$23一碗,睇你喺邊間分店)
餸方面:
a) 牛展- 味道夠得嚟唔會太鹹
b) 豬腩肉- 味道夠,廋得嚟又稔
2) 其他粉麵