2018-08-08
朋友今日帶左我去炮台山食晚飯。佢話食過一次覺得d野好味,所以話要再食過。餐廳唔難搵,係炮台山站行幾分鐘就到。呢間餐廳由營養師設計餐單,每一道菜都有標纖有幾多卡路里,有咩既營養價值係入面。等我地可以知道我地今餐食左幾多卡路里!幾特別的一間餐廳!餐廳亦提供幾款dinner set menu,所以選擇都幾多!👍set dinner 包埋前菜沙律 🥗呢度既沙律 d都唔馬虎!佢落左好多既蟹籽落去,令到沙律更有口感!沙律菜係新鮮咬落爽脆。沙律仲配埋西芹,平時好少有,令人食落覺得好 fresh 好清新!唔錯喎!最令人驚喜既係碗餐湯!真係好好飲。海鮮金寶湯,起初聽個名以為係好普通既罐頭湯!本身無咩期待!點知佢真係用唔同既海鮮煲成。一碗湯入面,材料竟然可以咁足料。有青口,大蝦,帶子!真係太驚喜!而且仲要好好飲,好有鮮味!😍😍讚 👍主菜:香煎日本豚肉眼配裙邊帶菜沙律🐷呢個都好味!好少餐廳會煎到個豚肉眼咁出色。可能本身塊豚肉眼個肉質好,帶有少少脂肪!所以食落好香又唔會覺得好韌。仲煎到邊邊位有少少脆口。👍仲配埋 帆立貝既裙邊沙律。又幾特別!平時好少食。裙邊食落去有少少辣,幾惹味又好有嚼口。燒頂级牛柳伴鵝肝
餐廳唔難搵,係炮台山站行幾分鐘就到。
佢落左好多既蟹籽落去,令到沙律更有口感!
最令人驚喜既係碗餐湯!真係好好飲。
主菜:香煎日本豚肉眼配裙邊帶菜沙律🐷
呢個都好味!好少餐廳會煎到個豚肉眼咁出色。
可能本身塊豚肉眼個肉質好,帶有少少脂肪!
所以食落好香又唔會覺得好韌。
仲煎到邊邊位有少少脆口。👍
燒頂级牛柳伴鵝肝 配白蘭地汁 😍
呢個都整得好好味。
先講個鵝肝,好肥美,一切開d鵝肝油流哂出黎!
煎到好香,外皮脆內軟!食落真係好正!雖然好邪惡😂
牛柳叫左5成熟,岩哂我口味!肉質好嫩而牛味好重。質素好好!牛柳可以再大塊d就好,因為真係好正 😂想食多d!
甜品: 藍莓士多啤梨奶凍。🍓
味道唔錯,唔會話好甜!食落去仲食到一粒粒既藍莓籽,口感豐富,幾好味!
飲品叫左 冷壓果汁:蘋果蔓越莓汁,莓味十足!相當健康既果汁呀!🍹